11/07/12 16:33
(http://www.klassa.bg/)

Екогласност сигнализира ЕК за нарушения на Иво Прокопиев

 От политически клуб "Екогласност" са изпратили сигнал до председателя на комисията "Околна среда, обществено здраве и безопасност на храните" в Брюксел заради неспазването на директивите на ЕС при опазването на околната среда в България. Основен нарушител е Иво Прокопиев и негоото предприятие „Каолин“, коеот е нанесло сериозни поражения на околната среда в района на Меричлери. Според „Екогласност“ са прикрити недекларирани печалби, неплатени данъци и концесионни такси на "Каолин" в размер на десетки милиони левове, с което са нанесени сериозни щети на държавния бюджет.

"Няма да оставим на мира Прокопиев за унищожения район, за това, че се отрови питейната вода на Меричлери и хората продължават да пият вода от водоноска. Повече няма да бъдем добронамерени към лъжите и инсинуациите. Ще бъдем крайно непримирими с такъв бизнес", закани се Емил Георгиев от „Екогласност“.

Той обясни, че с години ръководството на "Каолин" укрива от държавните органи наличието на 6 археологически обекта на територията на работната площадка за добив на варовик,. Освен това, налице е и голяма трагедия, тъй като жителите на Меричлери, където се намира кариерата, са започнали масово да се разболяват и умират от левкемия, съобщи Георгиев. Има регистрирани и други случаи на заболявания на кръвта и други форми на ракови заболявания, каза още той.

Еколозите изразиха недоволството си от поведението на президента на КНСБ Пламен Димитров по време на протест на работници от "Каолин", когато заявил, че се внушават мнения, че металургията замърсява околната среда. Георгиев призова Димитров да обори тези твърдения и да каже, че металургията не замърсява околната среда, в противен случай ще го обвинят, че манипулира общественото мнение и лъже. "От "Екогласност" не рекетираме, както ни обвиниха, а алармираме. Затова ние призоваваме да се изнесе цялата информация кой е рекетирал, кога и къде", каза Георгиев.

Еколозите се радват, че протестът им е забелязан, включително и от хора, които имат много пари и влияние, но са притеснени от факта, че профсъюзите се ангажираха с тази работа. За нас профсъюзите са един логичен съюзник, за тях би трябвало също, защото ако те защитават правата на работа, ние освен това защитаваме и правата на живот, здраве, справедливост и сме разтревожени, че именно тази защита на права се измества, обясниха еколозите. 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване