11/07/12 22:28
(http://e-vestnik.bg/)

Кой си ти, Никола Гешев?

Никола Гешев. Снимка: Архив на Комисията по досиетата

Някой искаше да създаде нов мит, да даде на масите нов герой. Удобен герой, защото Никола Гешев е мъртъв, мъртви са и тези, които са го познавали. Защо да не го направим суперполицай? Защо да не е най-големият любовник на времето си? Как няма да е агент на поне четири разузнавания?

Някой искаше да го използва за дребните си цели. Щом Гешев е биел, защо поставяте въпроса, че са ви зашили два шамара в районното?… Да, ние от милицията събирахме доноси в папки, ама ето, вижте, с помощта на досиетата Гешев е пазил държавата…

Да, предаваме България относно новата АЕЦ (примерно), но пък Гешев е бил четворен агент! Това е то спецификата на полицейската работа. Просто така е при нас – от векове за векове…

Опитах се, базирайки се и тълкувайки фактите и само фактите, да стигна до истината за него. Резултатите бяха шокиращи – оказа се, че живелият на грешната земя от 1896 до 1944-а човек Никола Христов Гешев няма нищо общо със създадения от градските легенди образ.

Що за човек си ти, Гешев?

Този въпрос виси поне от 70 години. И отговорите са били различни. Различни защо? Най-просто би било, ако отговорим – в зависимост от това дали за него говори враг или приятел. Обаче куриозът при Гешев е, че много често го хвалят враговете и го хулят хората от неговата страна на барикадата. Парадокс, нали?

Отпреди 9 септември има негово описание от Владимир Манев, журналист от в. “Зора”: „Без образование и възпитание. Грубоват, физически много здрав, в отношението и говора му се усещаше полицейска жилка”.

То не може и да излезе нещо друго, просто защото издателят Крапчев е изключително зависим от полицията в битността си на цел на бойните комунистически групи. Но все пак не може да не се забележи сдържаността на описанието, зад което прозира известна резервираност – все пак вестникът е най-модерният и популярен за времето си и има информация за доста хора в държавата.

Няма да се връщам към сравненията, прилагателните и прочие изразни средства, с които го описват по време на Народния съд преминалите през месомелачката, наречена Отделение “А”. Само ще обобщя – той е изцяло отрицателен образ. Като есенция на казаното там могат да се използват думите на народния обвинител Ахтаподов:

“Никола Христов Гешев. Това име е синоним на мракобесие, зверски садизъм, кръвожадна жестокост, синоним на инквизиции. Той изготвял планове за преследване на партизаните, за блокада на къщите, изработвал планове за залавяне на хора, изработвал плановете за залавяне на парашутистите, ръководил дознанията, вдъхновявал и инспектирал инквизициите. Той беше в истинския смисъл на думата полицай от най-долна проба” .

Като че ли най-прецизни са били при обявяването му за издирване – и това е лесно обяснимо, информацията е с практическа насоченост. Там той е определен кратко и ясно: “саможив, нечистоплътен и много хитър”…

Още за Гешев

Какво бих могъл да добавя още към образа му? Да започнем от външния вид. Гешев определено е груб по конструкция, висок, масивен. Забелязва се отдалече и веднъж видян, запомня се. А това е добре за гвардеец и униформен полицай на улицата, но за цивилен полицай, за тайно ченге е напълно неподходящо. Той го е разбирал и това навярно е една от причините да се въздържа от участие в акции на терен.

Гешев плаши, стряска, но не внушава доверие. Едно сравнение с Праматаров – той прилича на интелектуалец, успокоява с вида си. Хората са склонни да си мислят, че с него човек може да разговаря и да се разбере. Ето например как постъпва един бивш агент на Отделение “А”, на когото германците ...

Публикувана на 11/07/12 22:28 http://e-vestnik.bg/16003/koy-si-ti-nikola-geshev/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване