11/07/12 14:26
(http://www.klassa.bg/)

Общността ще върне към икономически растеж през 2013 г.

 Краткосрочните перспективи пред икономиката на ЕС сочат, че тя остава уязвима, но се очаква постепенно завръщане към растеж на БВП през 2013 г. и допълнително засилване през 2014 г., се посочва в Есенна прогноза за периода 2012—2014 г.

За 2012 г. се прогнозира свиване на БВП с 0,3 % в ЕС и с 0,4% на годишна основа в еврозоната. Растежът на БВП през 2013 г. се очаква да бъде 0,4% в ЕС и 0,1% в еврозоната. Очаква се безработицата да остане на много високо равнище.

Прогнозите сочат запазване на слабото вътрешното търсене през 2013 г. и засилване едва през 2014 г., тъй като то продължава да бъде ограничавано от процеса на намаляване на задлъжнялостта в някои държави членки и на преразпределянето на ресурсите между отделните сектори. Този процес се очаква да остави своя отпечатък и върху пазара на труда. Прогнозира се безработицата да достигне до малко под 11% в ЕС и до 12% в еврозоната през 2013 г., макар и с големи разлики между отделните държави членки.

Европейската комисия очаква българската икономика да отчете ръст от 0,8% през текущата година. През 2013 година БВП на България ще отчете растеж от 1,4%, а през 2014 година – от 2%.
Големите вътрешни и външни дисбаланси в Общността, натрупани през годините преди кризата, намаляват, но този процес продължава да влияе на вътрешното търсене в някои държави членки, а икономическата активност се различава значително в отделните държави.
Растежът на БВП през 2014 г. се очаква да бъде 1,6 % в ЕС и 1,4% в еврозоната.
Заместник-председателят на Европейската комисия и комисар по икономическите и паричните въпроси и еврото Оли Рен заяви: „Европа преминава през труден процес на възстановяване на макроикономическото равновесие, който ще продължи още известно време. Нашите прогнози са за постепенно подобряване на перспективите за растеж на Европа от началото на следващата година. Няколко важни политически решения поставиха основите за укрепване на доверието. Напрежението на пазара спадна, но няма място за самодоволство. Европа трябва да продължи да съчетава благоразумната фискална политика със структурни реформи, за да се създадат условия за устойчив растеж, който да намали безработицата от сегашните недопустимо високи равнища.“
Растежът на БВП през 2013 г. вероятно ще остане съвсем слаб, след което ще се засили до известна степен през 2014 г. Очаква се нетният износ да продължи да допринася за растежа.
 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване