11/07/12 14:27
(http://www.klassa.bg/)

Официално: Петък е ден на траур заради смъртта на патриарх Максим

 Петък ще бъде ден на траур заради кончината на Българския патриарх и Софийски митрополит Максим. Решението бе взето на заседанието на Министерски съвет в сряда. Патриарх Максим почина на 6 ноември рано сутринта на 98-годишна възраст. Погребението ще се състои в петък, 9 ноември, в Троянската Света обител от 15.30 часа.

Заседанието на Народното събрание в сряда също започна с минута мълчание в памет на покойния патриарх.

Руският патриарх Кирил изпрати своите съболезнования до Светия синод на Българската православна църква във връзка с кончината на патриарх Максим, предаде „Патриархия.ру” .
Руският патриарх изразява дълбоките си и сърдечни съболезнования във връзка със смъртта на Максим.
„Руската православна църква, чийто искрен приятел беше покойният Първосветител, скърби за тежката загуба заедно с осиротялата си сестра. С моя събрат и съслужител ме свързваха любов и лична дружба. Особено паметни са визитата ми в България през тази година, нашите съвместни молитви и топлото общуване”, пише в посланието на руския патриарх.
„Светейшият патриарх обединяваше различни епохи. Неговата бащинска мъдрост и многочислени добродетели украсяваха древната Българска църква. Олицетворявайки в себе си величието на българското Православие, Светейшият Максим беше истински духовен баща за своето паство, за чието единство и спасение той работеше в продължение на много години”, посочва още патриарх Кирил.  

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване