11/07/12 14:30
(http://www.klassa.bg/)

Университети получават над 10 млн. лева по ОП „Регионално развитие“

 Висши училища получиха над 10 млн. лева по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2007 – 2013 г.”, съфинансирана от Европейския социален фонд. На официална церемония в Министерски съвет министър-председателят Бойко Борисов и министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов връчиха общо 18 договора. 

„В средата на октомври бяха връчени договори за 16 млн. лева по същата схема и това е една малка част от европейските средства за висшите училища, институтите и изследователските звена”, каза министър Игнатов. Ежегодно се изплащат над 20 млн. лева европейски стипендии на студентите. Към тях като се прибавят и 32 млн. лева годишно от бюджета, също предназначени за студентските стипендии. Дават се и 20 млн. лева допълнително към бюджета на най-добрите висши училища съобразно рейтинговата система. През 2012 г. са дадени 15 млн. лева, но за 2013 г. са предвидени 20 млн. лева и субсидията за висшите училища се вдига с 7,8 млн. лева. От 2010 г. работи системата за студентско кредитиране. Това са държавно гарантирани кредити на студенти при ниска лихва. От 2010 г. досега са раздадени над 9000 кредита за над 32 млн. лева, посочи министърът.
„Държавата тази година застана зад студентските кредити с 80,5 млн. лева държавна гаранция пред банките за тези кредити. В момента в Министерство на образованието, младежта и науката тече оценителният процес по три нови операции за още 25 млн. лева. Те ще засегнат усъвършенстване на управленски потенциал на университетите, усъвършенстване на преподаване и други. Всичко това се дължи и на екипа на министерството, който извоюва над 520 млн. лева за образованието – предучилищното, средното и висшето образование и науката в България”, каза още министър Сергей Игнатов.
Ректорът на Софийски университет „Св. Климент Охридски” проф. Иван Илчев благодари на колегите си, които са спечелили проектите, и заяви, че тези проекти са изключително важни за българското общество.
„Ние работим, за да подготвяме цялото общество за едно по-добро европейско бъдеще и така трябва да бъде”, каза проф. Илчев. 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване