11/07/12 15:26
(http://www.klassa.bg/)

Цвета Караянчева: ГЕРБ работи за самостоятелно управление след изборите

 Г-жо Караянчева, политическото напрежение по казуса „Ген. Делов“ ескалира. ГЕРБ и ДПС излязоха с остри декларации от парламентарната трибуна. Очаквате ли поява на етническо напрежение в Кърджали?

Няма да има етническо напрежение в Кърджали. Хората са разумни и са наясно, че никой не може да иззема функциите на пазител на етническия мир. С декларацията на ПГ на ПП ГЕРБ, ние ясно показваме своята позиция – историята е такава каквато е и никой няма правото да я изопачава. Всички ние, българските граждани пазим етническия мир – независимо от своята етническа и религиозна принадлежност.

Докъде стигнахте с подписката за ген. Делов?

Само за 4 дни събрахме 20 хил. подписа в Кърджали. Подписката вече мина през Министерски съвет и предстои процедура по присъждането посмъртно на орден „Стара планина“ на ген. Делов. В подписката стоят имената на много етнически турци, защото имената на техните дядовци са написани на паметните плочи в Кърджали. Това поне ще измие срама от челото и отказът на общинските съветници в Кърджали да гласуват за присъждане званието „почетен гражданин на Кърджали“ на ген. Делов вече няма да има никакво значение. Особено ме покърти един случай. В деня преди да бъде гласувано решението за обявяването на ген. Делов за почетен гражданин на Кърджали, зам.-министърът на отбраната Августина Цветкова присъства на открит урок по история в една от гимназиите в града, в който етнически турчета разказваха за подвига на своите прадядовци и дядовци, участници в Балканската война, които са се борили в името на Родината си. Когато на следващия ден общинските съветници на ДПС отказаха да гласуват за обявяването на ген. Делов за почетен гражданин на Кърджали, директорката на училището се разплака и ме попита: „Какво ще кажа сега на моите ученици?“ С поведението си ДПС показа своето политическо лицемерие и хората го видяха.

С последното си изказване Ахмед Доган припомни, че счита ДПС за балансьор в политиката. Възможна ли е коалиция между ГЕРБ и ДПС след изборите?

Не допускам такава възможност. Самостоятелното управление е вярното управление. То е управление на политическата отговорност. Всяко коалиционно управление предполага задкулисни договорки, ръкостискане под масата, компромиси. Когато си в договорка с някой друг, е трудно да запазиш политическа физиономия. Смятам, че ГЕРБ досега ясно сме показали, че имаме свои визия и решения за управлението, които отстояваме. Може и да сме допускали грешки, но винаги сме се вслушвали в гласа на гражданските и неправителствените организации. И така сме стигали до верните управленски решения.

Ако след изборите ГЕРБ няма нужното мнозинство, от кого ще търси подкрепа?

Рано е да се говори. Има още 8 месеца до изборите и ГЕРБ работи за това да ги спечели и да постигне мнозинство в управлението. Партията има председател и той задава нейната политика. Моята лична позиция е, че самостоятелното управление е най-доброто управление.

Как ще коментирате последните два шамара, които страната ни понесе от Брюксел – случаят „Венета Марковска“ и отлагането на Шенген?

Не бих се ангажирала да коментирам случая с г-жа Марковска. За мен нещата там все пак са на етапа на анонимните сигнали. Опозицията отново използва момента, за да влезе в една трайна стилистика на омаскаряване, която, за съжаление, съществува в нашия политически живот.

Относно Шенген – страната ни е покрила всички технически показатели и е въпрос на време това да се случи. Предвид кризата в еврозоната обаче, може би е по-добре, че България засега ще остане извън Шенген, защото това вероятно ще гарантира постигнатата стабилност на нашата икономика. Вярно е, че заплатите у нас са ниски, но, както казва финансовия министър, ние не сме влезли с големи заплати в ЕС. Да, иска ни се да раздадем по-високи заплати, по-високи пенсии, да се даде и на майките, но в Бюджет 2013 е заложено това, което е възможно. Въпреки кризата, тази година в него са предвидени повече средства за образование и култура, за здравеопазване.

Очаквате ли зима на протести?

Зимата е труден сезон – както за гражданите, така и за политиците. Надявам се, че няма да има протести. А ако има, нека те бъдат протести на гражданското общество и да не бъдат яхани от политиците. Напоследък протестите като че ли се превърнаха в спортна дисциплина и, за съжаление, винаги се намират политици, които да яхнат тази вълна. Аз съм за гражданското общество. Гражданите са коректив на управлението, а не партиите. Когато има диалог между политиците и гражданското общество, винаги се достига до верните тези и управленски решения.

Кои са основните противници на ГЕРБ на предстоящите избори?

БСП и ДПС. Това са партиите, които генерално се разминават с политиката на ГЕРБ – като идеи, ценности и идеология. Това не означава, че ГЕРБ е готов да се коалира с останалите. Малко ми е смешно, като гледам как партии, които статистически са около 1%, излизат с гръмки изявления - как ще управляват самостоятелно и как никога не биха се коалирали с ГЕРБ.

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване