11/08/12 14:21
(http://www.klassa.bg/)

В САЩ тестваха самолет само с биогориво

 Научната лаборатория на ВВС на САЩ (AFRL) и Националният изследователски съвет на Канада (NRC) са провели съвместно изпитание на реактивния самолет Dassault Falcon 20 със 100% биогориво. Това съобщава сайтът за отбрана и разузнаване Jane's, цитиран и от Лента.ру. Досега самолетите, които се пробваха с алтернативно гориво, използваха смес от равни части обикновено и биогориво. Изпитанията са минали на 29 октомври, но за тях се съобщава едва сега.

По информация на Jane's, биогоривото с марка ReadiJet е било доставено по поръчка на ВВС на САЩ от компаниите Аpplied Research Associates (ARA) и Chevron Lummus Global (CLG). Полетът е продължил един час. Данните за ефективността ще бъдат публикувани по-късно.

През юли 2012 г. ВВС на САЩ пробваха изтребителя A-10 Thunderbolt II със смес от обикновено и алкохолно гориво ATJ.

До края на 2012 г. ВВС на САЩ трябва да сертифицират всичките си самолети и хеликоптери за използване на биогориво, а до 2016 г. да намалят наполовина полетите с обикновено гориво.

И другите видове въоръжени сили на САЩ минават на алтернативни източници на енергия. Така например, сухопътните войски ще използват в полеви условия слънчеви батерии, а също и системи на затворен цикъл, където е сведена до минимум разликата в количеството на консумираната и произвеждана енергия.  

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване