11/08/12 14:59
(http://www.klassa.bg/)

Депутати внесоха искане до КС за обявяване на противоконституционни на текстове от Закона за отнемане на незаконно придобито имущество

 58 народни представители внесоха днес искане в Конституционния съд за обявяване на противоконституционни на конкретни текстове от Закона за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество.

С искането си на практика те могат да създават прецедент в демократичната история на страната, защото предизвикват Конституционният съд да се произнесе за втори път по един и същи закон. По искане на група народни представители от опозицията на 13 октомври Конституционният съд се произнесе с решение, че определени текстове от този закон противоречат на Конституцията. Днес групата депутати от Коалиция за България, ДПС и няколко независими депутати настояват съдът да се произнесе по три други конкретни текста, които не се споменават в решението от 13 октомври.

Става дума за текстовете, според които решенията на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество се обжалват по реда на АПК, т. е пред административните съдилища, а искът на комисията за отнемане на самото имущество се разглежда пък от граждански съд. "От гледна точка на конституционно установената система за правораздаване е абсолютно недопустимо контролът върху едни и същи по същество актове на администрацията да се осъществява успоредно от различни по вид съдилища – граждански и административни", отбелязват депутатите в искането си. Те са твърдо убедени, че само един съд трябва да разглежда решенията на комисията за отнемане на имущество, за да бъдат защитят конституционните права на гражданите.

Друг проблем е кой може да е ответник в процеса. Определени текстове от сега действащия закон лишават от право на защита всички лица, засегнати от производството по отнемане на незаконно придобито имущество трябва да имат право на защита, убедени са депутатите. Те искат и членовете на семействата на лицата, чието имущество се иска да бъде отнето, да могат ефективно да се защитят в процеса (съпруг, непълнолетни деца и лица, живеещи във фактическо съжителство).

Депутатът от левицата Любен Корнезов, който стои в основата и на това искане до КС припомни, че до този момент Конституционният съд е обявил 133 текста, приети от това Народно събрание за противоконституционни, нещо, което не се е случвало досега на нито един от съставите на парламента от началото на демокрацията.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване