11/08/12 22:39
(http://www.klassa.bg/)

„ЗЛАТЕН ВЕК“ ЗА ОРКЕСТЪРА ЗА НАРОДНА МУЗИКА НА БНР

 Оркестърът за народна музика на БНР получи най-високото отличие на Министерството на културата – награда „Златен век“,  което се връчва за специален принос в областта на българската културата и по повод 60 годишния юбилей на състава.  Почетният знак бе връчен от Стефан Илиев  /МК/ по време на тържествен концерт, който се състоя в зала 11 на НДК.

Съпричастността на музикантите към кончината на патриарх Максим,  бе изразена с изпълнението на народната песен „Планино, стара планино“  от  Христина Лютова и Кръстю Димов – кавал.

Под диригентството на Димитър Христов прозвучаха емблематични за Народния оркестър музикални произведения, а на сцената се качиха певци, свързали творческия си път със състава и БНР. Своите сърдечни пожелания и вълнуващи изпълнения поднесоха Янка Рупкина, Калинка Вълчева, Калинка Згурова, Христина Лютова, Бинка Добрева, Данислав Кехайов, Димитър Богданов и Ваня Вълкова.

Към празничната програма се присъединиха  артистите от хора на НФА „Филип Кутев“ с диригент Георги Генов.  По време на концерта бе представено и авторското произведение на  Петър Ралчев – „Чомпалова ръченица“, аранжирана от Пейо Пеев.

Изявата в НДК е кулминация на реализираната юбилейна продукция през 2012 г. и националното турне на Оркестъра за народна музика на БНР, а изпълненията на виртуозните изпълнители бяха аплодирани от публиката на цяла България.

Преди броени дни Народният оркестър получи престижната награда „Кристална лира“, присъдена от Съюза на българските музикални и танцови дейци и Класик ФМ радио за ярки върхови постижения в музикално – изпълнителското и танцовото изкуство.

Оркестърът за народна музика на БНР е създаден през 1952 г., с мисията да съхранява традициите на българския фолклор, да го обогатява със съвременна професионална интерпретация и да реализира продукция за ефира на Радиото. В първия състав са включени музиканти, чиито имена днес са легенда: Цвятко Благоев, Коста Колев, Костадин Варимезов, Стоян Величков, Атанас Вълчев и др. През годините формацията се утвърждава като един от водещите оркестри в България, отворен за гост-изпълнители, диригенти и композитори. За своите 60 години осъществява над 15 000 аудиозаписа за музикалния фонд на Радиото. Всички популярни български фолклорни певци и инструменталисти са записвали или концертирали с него.

Съставът посреща своята 60-годишнина с нов диригент Димитър Христов – динамичен млад музикант със забележителен творчески заряд. За кратко време той успя да докаже високия си професионализъм на различни поприща: бил е преподавател в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ) в Пловдив, главен диригент на ФА „Тракия” – Пловдив, главен художествен ръководител на ФА „Пирин” – Благоевград, директор на фестивалите „Македония фолк” и „Алено мушкато”. Творческите му изяви прескачат границите на традиционния фолклор – заедно със свои колеги той създава етно-формациите „Булгара” и „Дива река”, които „превеждат” българската народна музика на езика на модерните млади хора, умело смесвайки я с рок, джаз и фънк. Пише също танцова и театрална музика за различни състави, сред които са Националният балет на Русия „Игор Моисеев”, Националният оркестър на Русия „Н. И. Осипов” и Руският академичен концертен оркестър „Боян”.

Днес в Народния оркестър на БНР свирят общо 18 инструменталисти. Изпълнителите са безупречни професионалисти, като сред тях има изявени композитори и аранжори. Всеки един е ярък солист със свой стил и репертоар, а всички заедно създават образцов ансамбъл от български народни инструменти. Заедно със своя диригент те са призвани да продължат мисията на легендарните си предшественици: да пазят и да развиват българската народна музика, да откриват нови фолклорни таланти и да ги подкрепят в творческия им път, да създават красива музикална среда за своята милионна аудитория.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване