11/08/12 11:08
(http://www.klassa.bg/)

„ОКУПИРАЙ” резиденцията на британския посланик!

20 от охранителните стълбове пред резиденцията на британския посланик (бул. "Васил Левски" № 36) в София ще се превърнат в коктейлни маси точно в 18:31 ч. на 9 ноември. Група ентусиасти ще сервират питиета на участници, гости и минувачи в рамките на проекта „Присвоител на пространство #6/ Сигурността отменена”, 2012, на Вероника Цекова. Импровизираният коктейл с присъствието на организатори, артисти и самия британски посланик ще бележи официалното закриване на фестивала SOFIA COTEMPORARY.
"Присвоители на пространството" (space appropriators) всъщност ще бъдат всички участници в мероприятието, като за целта ще получат отличителен знак – силиконова гривна, с текст Space Appropriator. Събитието може да бъде възприето като едно от движенията "Окупирай", въпреки че тук значението на глагола "окупирам" не трябва да се подразбира като "насилствено завземане", а по-скоро като "заемане на територия". Интервенцията обръща внимание и на идеята за сигурност в градската среда, като превръща охранителни стълбовете от градски съоражения в удобни мебели, създавайки по този начин усещането за комфорт и наслада в едно предполагаемо опасно градско пространство.
„Присвоител на пространство #6/ Сигурността отменена” беше заключителното събитие за Градски Олимпийските Игри 2011. Художничката Вероника Цекова превърна един от огромните охранителни стълбовете пред резиденцията на британския посланик в София в коктейлна маса и изпи малка бутилка вино, като всичко това бе заснето. Разбира се, това противоречи на правилата за сигурност в района и бе прекратено по-рано от желаното от съответните органи. Така закриването на Градски Олимпийските Игри 2011 подчерта конфликта между многото частни интереси в иначе общото публичното пространство.
Вероника Цекова е художник и творчески стратег, който "практикува" града. Тя завършва магистратура по изящни изкуства в Холандския институт за изкуства (DAI) през 2001 год. През 2004 и 2005 година участва в "Транснационални пространства", следдипломна програма на Фондация Баухаус, Германия. През последните няколко години Вероника черпи вдъхновение от градската среда като публично пространство само по себе си и като резултат от днешната интензивна социална и икономическа динамика. През 2011 г. стартира проекта Space Appropriators (Urban Olympics 2011) в София. През 2012 г. някои от “Присвоителите на пространство” бяха разработени и приложени в контекста на различни градове. През 2012 г. тя даде старт и на проекта Challenged Games, който беше вече представен, с активното участие на публиката, на няколко фестивала: Include the city и Sofia Design Week 2012 в България, галерия Centrum в Грац, Австрия, и Археологическия музей и Concordia Design Center в Познан, Полша.

SOFIA CONTEMPORARY е нов фестивал за съвременно изкуство, създаден в рамките на проект на Столична община: "Фестивали за изкуство в публичното пространство: SOFIA CONTEMPORARY и Фестивал на открито в Западен парк“, Договор № BG161PO001/1.1-10/2010/001. Проектът, който продължава 36 месеца и се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г., съфинансирана от Евроепйския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Неговата цел е да засили ролята на културата като двигател в процеса на развитие на централни и периферни райони на София чрез иновативни културни събития, които да променят облика на столицата, да спомогнат за облагородяването на градската среда и да допринесат да устойчивото социално развитие на града.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване