11/08/12 13:27
(http://www.klassa.bg/)

Подписваме за "Южен поток" след седмица

 Подписването на договорите за „Южен поток" и новите цени на газа се отлага за следващата седмица – сряда или четвъртък, защото петък – 9 ноември, е Ден на национален траур заради кончината на патриарх Максим. Това заяви в четвъртък министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, цитиран от БТА.

Трасето на газопровода „Южен поток" ще бъде изцяло ново съоръжение и няма да ползва в нито една своя отсечка съществуващата газопреносна система, каза още министърът.

Ползите от „Южен поток" за България са многостранни – от една страна, приходи от транзита на газ, от друга – разкриване на нови работни места, посочи още той.

Добрев заяви, че инвестицията в проекта ще бъде повече от 3 млрд. евро, макар че точната й стойност ще стане ясна, след като се състоят процедури за избор на изпълнители.

Подписването на договора за „Южен поток" се обвързва с подписването на новия договор за доставка на природен газ от Русия.

Министърът обяви, че през следващата седмица ще стане ясна новата цена за доставка на руски газ. Според него тя ще бъде по-изгодна от сега действащата.

Добрев присъства на представяне на студентски проекти по предприемачество в Руския културно-информационен център.

България трябва да подпише споразумението по „Южен поток" до 15 ноември.

До тази дата трябва да приключат и преговорите за цената и параметрите на новите договори за газа от Русия, влизащи в сила от 1 януари 2013 година.

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване