11/08/12 19:56
(http://www.klassa.bg/)

Седем от ВСС издигнаха кандидатурата на Сотир Цацаров за главен прокурор

Седем члена на ВСС издигнаха днес  кандидатурата на председателя на Пловдивския окръжен съд Сотир Цацаров за главен прокурор. Вносителите на предложението са:  Михаил Кожарев, Ясен Тодоров, Соня Найденова, Магдалена Лазарова, Каролина Неделчева, Галя Георгиева, Светла Петкова. "Мотивите ни за издигането на Сотир Цацаров са свързани с неговата професионалната кариера и впечатляващата юридическата квалификация”, обясни пред медиите Кожарев. Той допълни, че според вносителите Цацаров би бил един чудесен ръководител на прокуратурата. „От негови интервюта и разговори съм запознат с идеите му за съдебна реформа и в частност - за реформа на прокуратурата. Има много добри идеи за законодателни промени. Като административен ръководител има богат опит и отлични умения в бюджетната сфера", каза още Кожарев. Той потвърди, че кандидатурата на Цацаров е внесена веднага след като ВСС е открил продцедура за избор на главен прокурор и е приел правила. Наредбите касаят и председатели на Върховния касационен съд и Върховния административен съд.
Сред новите правила са гласуването да става по реда на постъпването на кандидатурите и гласуването да е електронно. Срещу електронното гласуване имаше възражения като се припомни практиката да се гласува с бюлетини. Сред поддръжниците на гласуването с бюлетине е шефът на ВКС Лазар Груев. Шефът на инспектората на ВСС Ана Караиванова също се присъедини към Груев като заяви, че има решения на Върховния административен съд, в които се казва, че е задължително да се проведе гласуване за всеки кандидат. В крайна сметка бе решено да се гласува електронно.
Пред Агенция „Фокус” Сотир Цацаров заяви, че основните акценти в концепцията му ще бъдат разтоварване от несвойствени функции и осигуряване на нормални условия за работа на „прокурора на първа линия”. Той допълни, че ще заложи на промяна в прокурорската система отвътре, която да бъде свързана преди всичко с фигурата на прокурора, който е на първа линия, който всеки ден е в съдебната зала. „Смятам, че ако успея да заложа идеите за промяна именно на тези, които са на непосредствената първа линия, бих могъл да очаквам и резултат”, посочи Сотир Цацаров.
 
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване