11/08/12 15:33
(http://www.klassa.bg/)

Турция ще построи най-голямото летище в света за 3 млрд. евро

 До края на 2020 г. Турция планира да построи най-голямото летище в света, пише вестник Vatan, цитиран от Die Welt. Проектът предвижда летището гигант да се намира в северната част на Истанбул. По груби изчисления новото летище ще струва на държавата около 3 млрд. евро, но пък за сметка на това ще обслужва средно по 150 милиона пътници годишно и ще има шест писти.

Засега най-голямото летище е това в Атланта, САЩ, което поема до 93 милиона пасажери на година. А настоящото истанбулско летище „Ататюрк“ е обслужило 37 милиона пътници през изминалата година.

Според турските медии реализацията на скъпия проект ще започне през 2014 г. в северната част на Истанбул. Заради огромната площ, върху която ще се строи летището с шест писти, ще се наложи няколко села да бъдат „преместени“. 

Заради изземането на частни площи напрежението вече расте бавно, но сигурно. Също и въпроси, свързани с околната среда, започват да кипят: най-големият проблем засега е обезлесяването в района на Черно море. 

Турското правителство планира и да създаде съвсем нов мини град в близост до новото летище, което да бъде и основен център по време на Олимпийските игри през 2020 г., които вероятно ще се състоят в Истанбул. Засега за домакин на Игрите се борят Токио, Мадрид и Истанбул, като крайното решение ще бъде взето през септември догодина. 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване