11/08/12 12:38
(http://radiomilena.com/)

Учени откриха годна за живот планета

kosmos zemja planeta slynce 5c9127b038 300x224 Учени откриха годна за живот планетаУчени откриха планета, обикаляща около звезда, подобна на Слънцето. Според изследователите, тя може да има климат, в който да съществува живот. Планетата се намира в съзвездието Живописец, пише в публикация на списание Astronomy & Astrophysics, цитира КРОСС. Планетата се намира в орбитата на звездата HD 40307 – оранжево джудже от спектрален клас К, около 23 % по-лека от Слънцето, но толкова ярка. Новооткритата планета се намира „много по-близко“ – само на 42 светлинни години от нас. Звездата HD 40307 беше забелязана от астрономите от Европейската Южна Обсерватория през 2008 г., когато в орбитата й бяха открити три „супер-Земи“, благодарение на спектрографа HARPS. Група учени, ръководена от Микко Туомми от британския университет в Хартфордшир, обаче е използвала по-чувствителен метод за анализ на данните, получени от HARPS и констатирали присъствието на още три планети в орбитата на звездата, които колегите им били пропуснали .Шестата планета на HD 40307 привлякла особено вниманието на учените, защото се намирала почти в средата на „животоподдържаща зона“ на звездата си – разстоянието, на което върху една подобна на Земята планета, може да има вода. Самият радиус на планетата предполага климат и атмосфера, които да могат да поддържат живот, твърдят още учените.

 Учени откриха годна за живот планета

bookmark Учени откриха годна за живот планетаsvejo Учени откриха годна за живот планетаgoogle Учени откриха годна за живот планетаdelicious Учени откриха годна за живот планетаstumbleupon Учени откриха годна за живот планетаfacebook Учени откриха годна за живот планетаСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване