11/08/12 15:38
(http://www.klassa.bg/)

Ху Цзинтао предупреди партийния конгрес за опасностите от корупцията

Китайският партиен лидер Ху Цзинтао (прав, пред него седнал е наследникът му Си Цзинпин) предупреди делегатите на открилия се в четвъртък 18-ти конгрес на компартията, че корупцията застрашава както държавата, така и управляващата партия, предаде Ройтерс. В 90-минутната си реч пред 2300 делегати Ху, който е и президент на КНР, призна, че нарастващото обществено недоволство срещу корупцията и във връзка с проблеми, като замърсяването на околната среда, подкопава подкрепата за еднопартийното управление на ККП и води до нарастващ брой протести. Изтъквайки сериозността на проблема обаче, той заяви, че ККП ще остане на власт: „Ако не се справим с проблема с корупцията, това може да се окаже фатално за партията и дори може да предизвика нейния колапс, както и колапса на държавата.“ В навечерието на конгреса от ККП бе изключен членът на Политбюро Бо Силай, който ще бъде разследван за корупция и макар че името му не бе споменато, Ху визираше именно случаи като неговия, отбелязва Ройтерс. „Всички, които нарушават партйната дисциплина и държавните закони, независимо колко висок пост заемат, трябва да бъдат съдени без снизхождение. Особено високопоставените лидери трябва да спазват строга самодисциплина и да засилят контрола над семействата и близките си подчинени“, подчерта той.
Ху Цзинтао обеща и политическа реформа, но изключи вероятността в Китай да се въведе западна форма на управление. Според източници на Ройтерс една от политическите реформи би могла да бъде въведена още на конгреса – да се допусне възможността кандидатите за висшите партийни постове да са с 20 на сто повече от броя на местата. Китайският конгрес, който ще продължи една седмица, ще избере нов Централен комитет, който на свой ред ще излъчи Политбюро, от което пък ще бъде избран Постоянният комитет на Политбюро от 9 души – висшият ръководен орган. Въпреки евентуалното допускане на повече кандидати за едно място наследникът на Ху Цзинтао на поста генерален секретар е известен – Си Цзинпин, който на сесията на парламента през март 2013 г. ще стане и новият президент на КНР. На мястото на премиера Вън Цзябао пък ще бъде избран първият му заместник Ли Къцян. И двамата нови лидери вече са членове на Постоянния комитет. 
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване