11/09/12 23:00
(http://e-vestnik.bg/)

Гърците се връщат към фасула

Ядем повече зеленчуци и боб, както правихме преди около тридесет години. Купуваме толкова коли, колкото през 1988 г. Раждаме толкова, колкото преди 25 години, и купуваме дрехи като в началото на деветдесетте години на миналия век.

Орязването на заплатите, недостигът на пари в семействата, както и несигурността по отношение на работата накараха гърците да се върнат към шейсетте години на миналия век по отношение на потребителските си навици и поведение, преживявайки своеобразно социално дежа вю.

Както обяснява директорът на отдела по проучвания към националния център за обществени изследване (ЕККЕ) Дионисис Балурдос, подобно връщане в миналото е логично, тъй като икономическата криза е довела гърците до положение, в което се затрудняват да си позволят определени неща.

Дори по отношение на социалните си навици гърците изглежда се връщат в миналото. По данни на националната статистическа служба ЕЛСТАТ през 2010 г. в страната са сключени 56 338 брака. През 1956 г. броят на сватбите е бил почти същият - 55 233. Както обаче отбелязват анализатори, цифрите могат да бъдат показател, но не са достатъчни, за да се правят точни изводи.

Връщането към миналото не винаги има обратен знак. Показателен пример за това е раждаемостта в страната. Средният брой на децата, родени от една гъркиня през 2010 г., е достигнал 1,51 - цифра, която остава непроменена и през трите години на кризата от 2008 г. до 2010 г.

Жертва на продължителната икономическа криза са хранителните навици на гърците. Както отбелязват специалисти, данни и проучвания на института на потребителя и на други държавни институции, има основна промяна в навиците на гърците.

“Хранителни продукти като мляко, хляб, плодове и зеленчуци продължават всекидневно да присъстват на масата на потребителите. Голяма част от хората казват, че търсят същите продукти, но на по-ниски цени или пък се обръщат към най-евтини млечни продукти, за да правят икономии”, обяснява Харис Димостенопулос, който е клиничен диетолог-биолог и началник на диетологично отделение на атинска болница.

Консумацията на червено месо и риба е ограничена до един път в седмицата или по-малко заради високата им цена. Те са заменени с бобени и зърнени култури, пиле и яйца. “Специално бобените култури са се върнали трайно на гръцката трапеза и се консумират до два пъти на седмица, съобразно препоръките за средиземноморската диета.”

Така става ясно, че хранителните ни навици са се върнали към началото на осемдесетте години на миналия век, когато покупателната способност на гражданите е била ограничена.

Официалните данни показват, че 65 на сто от гърците правят принудителен завой към средиземноморската диета заради икономическата криза.

Наблюдава се и завръщане към домашно приготвената и по-здравословна храна. С четири на сто са се увеличили хората, които не се хранят извън вкъщи. Едновременно с това със седем на сто е намалял броят на гърците, които се хранят от два до четири пъти седмично извън вкъщи, казва Димостенопулос.

БТА

Публикувана на 11/09/12 23:00 http://e-vestnik.bg/16094/gartsite-se-vrashtat-kam-fasula/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване