11/09/12 06:21
(http://www.klassa.bg/)

Илияна Йотова: България трябва да направи всичко възможно, за да излезе от ролята на боксова круша

Илияна Йотова, евродепутат от парламентарната група на социалистите и демократите в Европейския парламент пред Агенция “Фокус”.

Фокус: Г-жо Йотова, кое предизвика Вашия отговор до колегата Ви Годфри Блум относно коментара му за натиск от имигранти от България на британските пазари?
Илияна Йотова: Трябва да изчакаме края на 2013 година, когато би трябвало да отпаднат всички ограничения. Аз реагирах толкова остро не заради друго, а защото искам да предотвратя „подготвянето на почвата” за евентуалното удължаване на този срок от някои държави-членки. Всички знаем, че сме в период на много тежка криза, има много голяма доза несигурност сред европейските граждани, много са чувствителни на тема външна имиграция, изземване на работни места от работници от държавите-членки. Но има клаузи, има договори на Европейския съюз, които трябва да се спазват. Второто ми основание е, че г-н Блум не за първи път си позволява остри нападки срещу моята държава и струва ми се, че оттук нататък България трябва да направи всичко възможно да излезе от ролята на боксова круша. Едва ли не - за всички негативни процеси в Европа, за всички проблеми на Европа, се сочат двете страни. Те станаха повече от нарицателно и докато това впечатление се затвърждава у европейските граждани, няма да видим нито Шенген, нито отворени пазари за българска работна ръка, нито държавата ни ще има достатъчно авторитет в Европа.
Аз смятам, че трябва да реагира и българското правителство в лицето на Външно министерство, на всякакъв такъв опит, независимо откъде и как идва той.
В Европейския парламент добре познаваме кой е г-н Блум и неговите антиевропейски настроения и изказвания в ЕП, доста драстични, агресивни и бих казала - често невъзпитани. Но широката европейска общност не е запозната с него и приема неговите мнения като истина от първа инстанция, нещо, с което аз не мога да се съглася.
Оттук нататък всеки един опит да се злепоставя България ще срещне рязката ми реакция, независимо, че ние си знаем вътре в страната колко проблеми имаме да разрешаваме. На трето място, струва ми се, че точно граждани и представители на английски партии (в случая това е една много крайна и популистка партия), нямат в момента никакво право да правят от българските граждани нарицателно за престъпници. Тъй като ние сме свидетели, аз това го посочих в правото си на отговор, как се държат английските туристи, английските граждани, когато дойдат в България. Не случайно припомних примера с Майкъл Шийлдс.
Фокус: Има ли натиск от емигранти от България и Румъния към пазарите в страните, които вече ги отвориха за работници от тези две държави, какво сочат цифрите?
Илияна Йотова: Няма такъв натиск. Аз много отдавна казах, че митът за „полския водопроводчик” в Европа не се състоя. Една голяма част от страните в Централна и Източна Европа, тези страни, които последни се присъединиха към ЕС, в момента имат по-ниски нива на безработица отколкото са средноевропейските, и предлагат повече възможности за заетост. И в това отношение обвиненията са напълно несправедливи. Още повече - нарасна ръстът на търсене на специалисти от Източна Европа, които да работят в английските болници (говоря за висококвалифицирани български лекари, медицински сестри). Така че - в един общ ЕС, в който имаме вътрешен пазар, в който имаме свободно движение на граждани, на работна ръка, да се прави такова разделение, струва ми се е не само несъстоятелно, но и опасно. Европейският съюз е съюз на ценности и съюз, в който основен доминиращ принцип е солидарността. Така че - всякакви хора като моя колега нямат място в ЕС. За съжаление, нямаме такава процедура в ЕП, в която можем да говорим в залата помежду си, но бих задала въпрос - защо той е в ЕП като евродепутат тогава, когато не вярва в ЕС и в ценностите, на които се реализира тази общност.







Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване