11/09/12 00:04
(http://e-vestnik.bg/)

Истинското изпитание за Америка идва след изборите

в. Файненшъл таймс

Имало е и по-грозни и нечестни кандидат-президентски кампании: веднага се сещам за презрителната забележка на Ричард Никсън за “отказ за служба в армията, аборти и марихуана” по адрес на Джордж Макгавърн през 1972 г. Но дори да е така, това беше изтощително и ожесточено състезание. Вчера обаче в ясния слънчев ден в столицата на САЩ избирателите най-после имаха възможност да си кажат думата.

Победителят на изборите през 2012 г. веднага ще бъде подложен на проверка на лидерските му качества и тя е свързана не просто с преодоляване на парализиращите Вашингтон разделения между демократите и републиканците. По-голямото предизвикателство е как да се разпали отново духът на дейния оптимизъм в страна, изтощена от глобалната финансова криза.

“Сега точно Америка има нужда от увереност”, каза висш служител от Уолстрийт, според когото “са налице всички предпоставки за възстановяване, но се нуждаем от предсказуемост и силно ръководство”.

Тазгодишните избори ще бъдат запомнени до голяма степен като референдум ако не за цялостната философия на управлението, то поне за управлението на икономиката. След като наследи изпаднала в затруднения икономика, Барак Обама отхвърли регресивното намаляване на данъците и дерегулацията и прибегна до правителствени заеми и държавна намеса от порядък, невиждан от 30-те години на 20 век. Обама подобно на Франклин Рузвелт се опита да спаси капитализма от самия себе си.

През последните четири години цените на жилищата спряха да падат, а потребителите в САЩ отново харчат. Но въпреки че от началото на годината фондовият индекс на “Стандард енд Пуърс” се е покачил с 13,6 процента, няма усещане за подобрение и бизнесът се въздържа от инвестиции. Според някои изчисления американските корпорации имат в балансовите си отчети 1,7 трилиона долара, които чакат да бъдат похарчени.

Мнозина хвърлят вината за инвестиционната стачка върху “фискалната скала” и бюджетната криза на САЩ в средносрочна криза. Ако не се намери решение до 1 януари, ще влезе в сила автоматично намаляване на разходите и увеличаване на данъците, което може да потопи САЩ отново в рецесия.

“Проблемът е, че американският растеж е едва 1,5-2 процента”, каза директорът на водеща банка в САЩ. “Не сме свикнали с това тежко положение. Имаме нужда от промяна на модела на растежа, създаване на работни места в строителството и преквалифициране на работници”, заяви той.

Инвеститорите са още по-неспокойни от съчетаването на “фискалната скала” със завръщане на кризата с държавния дълг в Европа в резултат на повишаване на стойността на лихвите по заемите на Испания и Италия.

През остатъка от мандата на Конгреса след изборите има опасност безизходицата, породена от разногласията между демократите и републиканците, да доведе до повторение на кризата от лятото на 2011 г. Тогава Конгресът забави вдигането на тавана на дълга и САЩ загубиха своя така желан максимален рейтинг ААА, изглеждащ като гаранция за статута им на свръхсила.

Обама, който е по-хладнокръвен и уповаващ се на разума от своя предшественик Джордж У. Буш, установи, че е почти невъзможно да разруши стената на републиканската опозиция в Капитолия. Неговият новаторски законопроект за реформа на здравеопазването беше приет без нито един глас от Републиканската партия.

Обама не притежаваше умението да съблазнява на Бил Клинтън или големия авторитет на Линдън Джонсън. Със студената си логика той си спечели малко приятели на Капитолийския хълм, където конгресмените и сенаторите повече се впечатляват от политиката на “услуга за услуга”, обилнете ласкателства и хубавите кубински пури.

Във външната политика трябва да бъдат решени не по-малко спешн или плашещи задачи. В някакъв момент през следващите четири години президентът ще трябва да направи съдбоносен избор за това как да подходи към амбициите на Иран за създаване на атомна бомба. По преценка на западните разузнавания Техеран е най-малко на една година от създаването на ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване