11/09/12 06:09
(http://www.klassa.bg/)

Преглед на международните новини до 6 часа

Иранският президент Махмуд Ахмадинеджад призова САЩ да престанат да се месят в политиката на страните по света и разкритикува изборите, определяйки ги като „бойно поле на капиталистите”, предаде АФП.
В същото време той заяви, че противопоставянето между Иран и западните страни относно ядрената програма трябва да бъде разрешено с участието на САЩ.
Ахмадинеджад, чието спорно преизбиране през 2009 г. предизвика протести, които бяха брутално потушени, заяви на Форума по проблемите на демокрацията на индонезийския остров Бали, че политическата система в западните страни дава власт само на малка част богаташи.

***
Бамако. Ръководителят на въоръжен ислямистки батальон в северната част на Мали заяви, че дезертира и се завръща в родната си страна – съседен Нигер. Той остро разкритикува екстремистите от своята групировка, като ги определи като „лунатици”, предаде АФП.
Хичам Билал бе лидер на батальон на „Движението за единство и джихад в Западна Африка”, което заедно с „Ал Кайда в Ислямски Мгреб” и „Ансар Дине” брутално окупира северните територии на Мали и ги контролира вече седем месеца.
Той бе единственият чернокож африканец на висока позиция в групировката, която се доминира от туареги и араби.
„Тези лунатици от „Движението за единство и джихад в Западна Африка” не са деца на Бога, за каквито се обявяват, а са трафиканти на наркотици. Те правят всичко, което е забранено в Исляма и за тях чернокожият човек е по-нискостоящ от арабина или белия”, посочва Билал. „Те заявяват, че ако започне война, ще поставят всички чернокожи бойци най-отпред като пушечно месо”, допълва той.
Билал заяви това от столицата на Нигер, като уточни, че е „в ръцете на властите” и допълни, че много бойци от неговата бригада са дезертирали заедно с него.

***
Сеул. Южнокорейският ядрен регулатор при проверка в АЕЦ откри микроскопични пукнатини в тунелите, които насочват контролните горивни пръти, съобщиха представители на правителството, цитирани от Ройтерс.
Откриването на пукнатините идва в момент, в който бяха спрени два реактора в същата атомна електроцентрала „Йонгуан”, за да бъдат заменени елементи, които са били доставени с фалшиви сертификати.
„Открити са пукнатини в шест тунела. Реакторът бе спрян от 18 октомври за планова проверка и сега процесът е удължен с още 47 дни за ремонтиране на пукнатините”, посочи говорител на южнокорейската Комисия за ядрена сигурност.

***
Прага. Властите в Чехия заявиха, че желаят да увеличат дела на ядрената енергетика до най-малко 50% от своя енергиен микс към 2040 г. и да съкратят използването на каменни въглища, за да покрият целите за съкращаване на вредните емисии, предаде АФП.
„Планираме делът на ядрената енергия да достигне най-малко 50%, докато използването на каменни въглища ще бъде значително намалено”, подчерта премиерът Петър Нечас.
Чешкото правителство залага на ядрената енергия, докато топлоелектроцентралите от ерата на комунизма най-вероятно ще бъдат закрити, заради по-стриктните регулации за газовите емисии. Нечас уточни, че преди окончателното приемане на енергийната стратегия за близките две-три десетилетия, ще бъде извършено детайлно проучване за въздействието върху околната среда.

***
Вашингтон. Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън призова за засилване на борбата срещу бракониерството и криминалните групировки, които се опитват да задоволят увеличилото се търсене на слонова кост и рогове на носорози, предаде АФП.
„През последните няколко години трафикът на животни стана по-организиран, по-доходен, по-разпространен и по-опасен от всякога”, заяви Клинтън на заседание в Държавния департамент на САЩ. Въпреки прогреса през последните три-четири десетилетия за ограничаване на бракониерството, увеличаващото се благосъстояние води до новия му подем. „С ръста на средната класа, който всички ние приветстваме и подкрепяме, в много страни предмети като слонова кост и рогове на носорог се превръщат в символ за благосъстояние и социален статут”, посочи държавният секретар и призова всички правителства да се присъединят към Коалицията срещу трафика на животни.

***
Гватемала. В Гватемала е обявен тридневен траур за жертвите на разрушителното земетресение, в резултат на което загинаха най-малко 52 души, предаде Би Би Си.
Земетресение с магнитуд 7,4 по Рихтер бе регистрирано в сряда по тихоокеанското крайбрежие на 163 километра от столицата на Гватемала. Президентът на страната Ото Перес Молина посочи, че е потвърдена смъртта на 52 души, още 22 са обявени за безследно изчезнали.
В резултат на удара на стихията пострадаха стотици хора, евакуирани са над три хиляди души. Департаментите Сан Маркос, Уеуетенанго, Киче и Кецалтенанго са обявени за бедствена зона.

***
Прага. Министърът на здравеопазването на Чехия Леош Гегер съобщи, че броят на жертвите от отравяне с нелегален алкохол в страната е достигнал 32 души, предаде РИА Новости.
От началото на септември в цялата страна с метилов спирт се отровиха около 90 души, много от които ослепяха. Този случай на масово отравяне с алкохолна продукция е най-големият в Чехия за последните 30 години.
„От отравяне с метанол в Оломоуц почина 53-годишен мъж”, посочи министърът пред депутатите в долната камара на парламента. По негови данни пациентът е починал в кола на бърза помощ на път за болницата. Аутопсията показа, че мъжът е загинал от отравяне с метилов спирт. Властите в Чехия отново призовават жителите на страната преди употреба на твърди алкохолни напитки да проверяват произхода на продукцията и наличието на акцизни бандероли на бутилките.

***
Вашингтон. Съд в щата Аризона осъди на седем доживотни присъди и още 140 години лишаване от свобода Джаред Лий Лафнър, който през януари 2011 г. откри огън по депутата в Камарата на представителите на САЩ Габриел Гифърдс, предаде Ройтерс.
Лафнър откри огън на 8 януари 2011 г. по време на среща на Гифърдс с избиратели в град Тусон (щата Аризона). Жената-политик бе тежко ранена в главата, още шестима души загинаха в резултат на стрелбата.

***
Вашингтон. Наблюдателите от Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) не регистрираха сериозни нарушения на провелите се в САЩ всеобщи избори. Това заяви ръководителят на мисията Жоао Суареш, цитиран от ИТАР-ТАСС.
„Тези избори бяха още едно потвърждение за привържеността на САЩ към идеите на демокрацията”, отбеляза Суареш. Той подчерта, че европейските наблюдатели „са получили цялата необходима информация в столичния окръг Колумбия и в останалите щати, в които са работели”. По неговите думи „на някои места, в частност във Вашингтон, е имало големи опашки пред избирателните секции”. Обаче според него „в други страни е имало и още по-големи”. Суареш отбеляза още, че „американската система работи добре”.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване