11/09/12 06:04
(http://www.klassa.bg/)

Преглед на някои от основните теми в британския печат

Президентът на Сирия Башар Асад в интервю за руска телевизия заяви, че е патриот и няма да се поддаде на международните призиви да се оттегли от властта. „Аз не съм марионетка на западните страни, за да заминавам на запад или в която и да е друга държава. Аз съм сириец, аз съм патриот, аз трябва да живея и да умра в Сирия”, подчерта Асад, цитиран от вестник „Дейли Телеграф”.
В опит да демонстрира увереност, че ще успее да потуши бунтовете срещу своето ръководство, което вече коства живота на най-малко 50 хиляди души, той отбеляза, че няма вероятност за намеса от страна на западните държави. „Смятам, че цената за една чуждестранна инвазия в Сирия, ако има такава, ще е по-голяма, отколкото целият свят може да си позволи”, заяви той. „Това ще предизвика ефект на доминото, който ще засегне целия свят от Атлантическия до Тихия океан.
По-рано тази седмица Дейвид Камерън ожесточи позицията на Великобритания по отношение на Сирия. В интервю той предложи на Асад имунитет и безопасно отпътуване от Сирия. Камерън също така обеща, че британските власти ще окажат по-сериозна подкрепа за сирийската опозиция.

Под ярка червена звезда и пред гигантско изображение на сърп и чук делегатите от Китайската комунистическа партия се събраха в четвъртък, за да започнат процеса на предаването на контрола върху държавата, която е дом за една пета от населението на света. Във вторник американците преизбраха Барак Обама след оспорвана борба. Сега още една от световните сили извършва смяна на ръководството, което се случва веднъж на десет години. Въпросът не е кой ще застане начело – Си Дзинпин бе определен още преди години, интересно е какво планира той да извърши и дали е способен да го направи, пише вестник „Гардиън”.
Досегашният лидер Ху Дзинтао (генерален секретар на партията и президент на Китай) предупреди, че неуспехът в борбата с корупцията „може да се окаже фатален за партията и дори да доведе до колапс както на партията, така и на държавата. Въпреки проблемите с корупцията в партията и стремителния икономически ръст, предаването на ръководството изглежда няма да доведе до политическа промяна, коментира изданието.

Британският премиер Дейвид Камерън ще проведе интензивен кръг от срещи с европейски лидери през следващите две седмици в опит да избегне изолация по въпроса за бюджета на Европейския съюз на решителната среща, пише „Индипендънт”.
Премиерът се очаква да посети някои европейски столици, както и да покани ръководителите на други държави на „Даунинг стрийт”, за да се опита да спечели подкрепата им за своя план за замразяване на разходите на ЕС за периода от 2014 до 2020 г.
Въпреки че Германия, Франция, Холандия и Финландия подкрепиха британската идея за замразяването на бюджета през 2010 г., в момента Германия настоява за увеличаването му до ниво малко над това на инфлацията, докато ръководителите на Франция и Финландия, които бяха съгласни с Камерън, вече изгубиха властта. Британският премиер призова тези страни да се придържат към даденото обещание. Той също така може да лобира пред страни като Испания и Италия.

Лидерите в еврозоната са изправени пред нов кръг от рискови преговори относно помощта от 174 милиарда евро за Гърция, след като международните кредитори не успяват да изгладят различията помежду си относно това, как да се редуцират растящите нива на гръцкия дълг. С това страната опасно се доближава до дефолт по плащането на 5 милиарда евро по дълга през следващата седмица, пише „Файненшъл таймс”.
Официалните лица се надяват в понеделник на срещата на финансовите министри в Брюксел да финализират новата програма, която удължава периода за спасяването на Гърция с две години до 2016 г. Това би дало зелена светлина за отпускането на транша от 31,3 милиарда евро, от който Атина отчаяно се нуждае.
В същото време според официални представители, участващи в преговорите, международните кредитори са далеч от съгласие относно това, каква част от дълга на Гърция трябва да бъде опростена и кой ще понесе загубите от пониженото изплащане на дълга.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване