11/09/12 23:02
(http://e-vestnik.bg/)

Свалянето на военния министър още разтърсва Москва

Асошиейтед прес

Сергей Шойгу. Снимка: от тв екрана

Владимир Путин във вторник уволни могъщия министър на отбраната заради корупционен скандал, но дебатът в Русия за това каква точно е била причината за провала на човека, който отговаряше за най-радикалното от десетилетия реформиране на отбраната на страната, е доминиран от интригуваща смесица от секс, борби за власт и военни вендети.

Отстраняването на Анатолий Сердюков беше изненада, защото мнозина смятаха, че едрият политик се ползва с благословията на президента да модернизира армията, което му навлече враждебността на генерали и производители на оръжие с връзки с вътрешния кръг на Путин.

Интригата се засилва от факта, че Сердюков е женен за дъщерята на един от най-близките съюзници на президента - бивш министър-председател, който има огромно влияние като председател на съвета на директорите на държавния петролен и газов гигант “Газпром”. Според съобщения в медиите забежките на Сердюков с други жени са разгневили Виктор Зубков и може да са изиграли роля при уволнението.

Но повечето експерти съзират задкулисна борба за власт, която се корени в решението на Путин. Сердюков ръководеше кампания за драстично съкращаване на офицерите и модернизиране на архаичната военна структура, за да се създаде по-стегната и боеспособна сила, която може да възстанови поувяхналата военна слава на Русия.

В частност той по агресивен начин искаше повече качество и по-ниски цени от военната промишленост - и с това засегна могъщи бизнесинтереси. Смята се, че това е отприщило вътрешни борби, в които съюзници на Кремъл от водещи производители на оръжие са направили заговор да свалят Сердюков.

“Той разгневи лидерите от отбранителната промишленост, отказвайки да подписва нови договори, докато те не направят цените напълно прозрачни”, каза Александър Голц, който е независим военен експерт от Москва. “И той им каза, че армията ще купува тези оръжия, които са й необходими, а не тези, които те искат да продават”.

Директорът на московския център “Карнеги” Дмитрий Тренин каза за Асошиейтед прес, че ходовете на Сердюков да “промени из основи руската военна система” са му спечелили могъщи врагове. “От системата се облагодетелстваха доста дълбоко окопали се интереси”, каза Тренин.

Путин обяви решението си на среща с губернатора на Московска област Сергей Шойгу, когото той назначи за нов министър. Някои наблюдатели предвиждат, че Шойгу може да възприеме не толкова радикален подход към военната реформа.

Макар и да не разкри много подробности, президентът свърза този ход с обявено миналия месец разследване на Федералното следствие на продажбата на военни активи, включително на недвижими имоти. Според службата само по няколко от разгледаните случаи държавата е била ощетена с 3 млрд. рубли (95 млн. долара).

Делото за корупция, което нашумя за първи път миналия месец, включва “Оборонсервис” - държавна компания, чиито дейности включват обслужване на военната авиация и строежа на военни съоръжения.

В хода на разследването рано тази сутрин беше извършен обиск на апартамента на Евгения Василиева - високопоставен служител на “Оборенсервис” и близък сътрудник на Сердюков в министерството на отбраната. Както се твърди, когато се появила полицията, министърът се бил усамотил с Василиева - подхранвайки слуховете за извънбрачна връзка. “Скандалът зад скандала е личен скандал, за който се говори в семейството на Сердюков”, каза Тренин.

Сердюков - бивш продавач на мебели - започва да работи за държавата като данъчен служител и бързо се издига до шеф на Федералната данъчна служба, преди през 2007 г. да бъде назначен на поста министър на отбраната. Руските медии твърдяха, че шеметното му издигане се дължи на това, че е женен за дъщерята на Зубков.

Каквито и да са причините за успеха на Сердюков, е ясно, че той остави дълбок отпечатък върху Русия като шеф на отбраната й. Реформите му доведоха до освобождаването на 200 000 офицери, девет от ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване