11/09/12 02:15
(http://e-vestnik.bg/)

Стрелбата с гранатомет през 2003 г. е полицейско беззаконие. Какво точно се е случило?

Разрушената с гранатомет къща, в която се е крил Чакъра. Фолксвагенът отпред е кола на полицията. По нея уж имало следи от куршуми, Чакъра уж е изстрелял над 150 патрона с Калашников. Но колата не се вижда да е пострадала. Снимка: Иван Атанасов, Сакар нюз

Държавата беше осъдена в Страсбург за смъртта на Тодор Димов Тодоров – Чакъра през 2003 г., който беше обстрелван с гранатомет в малка вила край Харманли по заповед на тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов.
Медиите тогава не задават въпроси и ръкопляскат на новият Батман и Крали Марко, който постига пореден успех в борбата с престъпността.
Днес се оказва, че акцията по негова заповед е абсолютно беззаконие. Най-напред в МВР няма на въоръжение гранатомети. За атака срещу къщата са използвани армейски гранатомети РПГ, които са противотанково оръжие. Те най-вероятно са взети по устно нареждане от някое военно поделение и са използвани неправомерно, но никой не е предизвикал проверка по случая, за да докаже или опровергае това.

Съмнителни са и обстоятелствата за смъртта и последните часове от живота на Тодоров-Чакъра. Полицейските шефове твърдят, че той е изстрелял срещу полицаите към 150 патрона с автомат калашников, имал точен мерник, а няма нито един ранен, не са забелязани щети по колите наоколо (виж снимката), а по тях уж имало дупки от куршуми.
Роднините на жертвата казват, че той е стрелял във въздуха и встрани от тях, колкото да ги плаши. Целият случай е описан с подробности във вестник „Харманлийски новини” по онова време от журналиста Иван Атанасов. Той цитира сестрата и майката на Чакъра. Те казват, че Чакъра е заявил на психолога, с когото разговарял, че няма намерение да убива, а ако някой пострада, това ще е той.
Заключението е, че се е самоубил, защото на дясната му ръка била намерена халка от граната. Но преди това къщата е била обстреляна с 15 снаряда с гранатомет.
Няма последваща проверка на действията на полицията. Това е и един от мотивите на съд в Страсбург да осъди държавата.

Кой е Тодор Чакъра и какво точно се е случило?

Чекъра е добре известен в Харманли, местна забележителност. Той се прочува през 1972 г., когато 17-годишен с още двама младежи негова възраст бягат в горите наоколо и се обявяват за партизани. Милицията ги търси един месец и става за смях.

Тодор Димов Тодоров-Чакъра. Снимка: Сакар нюз

Когато ги залавят, Чакъра е осъден и лежи в затвора 4 години и 4 месеца, осъден като политически. След 10 ноември 1989 г. Чакъра е обявен за репресиран и получава парично обезщетение. През 90-те върши престъпления – залавян е с незаконно оръжие, с кражби на оръжие, обвиняван е в грабеж на чейнджбюро. Лежал е два пъти в затвора. За последно е осъден условно за сводничество, защото предоставял жилище за сексуслуги. Но по-късно е заловен с оръжие и заклани крадени две телета, поради което присъдата му става ефективна.
Именно за тази присъда е сблъсъкът му с полицията през 2003 г. На 10 декември сутринта четирима полицаи пристигат във вилата му край града, за да го приберат да си излежи присъдата. Те били с извадени пистолети, което вбесило Чакъра, разказва историята в. „Харманлийски новини” през 2003 г. Майка му твърди пред вестника, че той се бил приготвил за влизане в затвора, приготвил си чорапи и дори се подстригал. Не се криел, всеки ден ходел из центъра на Харманли до полицията, всички го познавали. Но поради неадекватния си характер, избухнал, като видял полицаите с пистолети. Те му говорели на малко ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване