11/10/12 11:15
(http://www.klassa.bg/)

"Изобретението на Хюго" на Киномания 2012

Изобретателният сирак Хюго Кабре е идеалният персонаж за страстта на Мартин Скорсезе към сребърния екран: това един филм за филмите, създаден с подобаващ размах. След като баща му загива в пожар докато е на работа в музея, Хюго заживява с чичо си Клод - пияница, който се грижи за часовниците в парижка железопътна гара. Когато Клод изчезва безследно, Хюго подхваща работата му на гарата и започва да се издържа като краде храна от местните търговци. Свободното си време посвещава на поправката на механизъм, който баща му е успял да спаси от пожара в музея, а междувременно се опитва да се отърве от инспектора на гарата - ветеран от първата световна война, който никак не симпатизира на нарушителите на закона. Жорж, майстор на играчки, хваща Хюго да краде части от него и, за да му се издължи, го наема в работилницата си. Повереницата на Жорж - Изабел, запознава Хюго с благ книжар, който ги упътва към музея на киното, където се запознават с Рене. Докато се опитват да разгадаят заедно тайната на механизма, те научават любопитни факти за раждането на киното и братята Люмиер и отдават дължимото на Жорж, който се оказва не кой да е, а забравеният пионер на киното Жорж Мелиес.
„Не е трудно да се отгатне какво е привлякло Скорсезе в романа на Брайън Селзник – шансът да пресъздаде чудото на първите филми като изключително модерен спектакъл. Резултатът със сигурност е най-скъпият и изпипан опит, правен някога, да се драматизира раждането на киното. Връзката с историята на киното е важна – Скорсезе е известен не само като изявен историк на киното, със своя огромна колекция от филмови копия и енциклопедични познания, но и като неуморно работещ за каузата на реставрирането на филми. Напълно преднамерено, Изобретението на Хюго отдава елегична почит на изчезващия свят на филмовата лента, демонстрирайки в едър план какво всъщност е целулоида – нещо, заслужаващо респекта на всички киномани.“  Йън Кристи, сп. “Sight & Sound”


продуценти – Греъм Кинг, Тим Хедингтън, Мартин Скорсезе и Джони Деп

сценарий – Джон Логън 

оператор – Робърт Ричардсън

монтаж – Телма Шунмейкър

музика – Хауърд Шор

художник – Данте Ферети

костюми – Санди Пауъл

визуални ефекти – PIXOMONDO/LOLA VFX/UNCHARTED TERRITORY/ INDUSTRIAL LIGHT AND MAGIC/MATTE WORLD DIGITAL

продукция на PARAMOUNT PICTURES/GK FILMS/INFINITUM NIHIL

световен разпространител – PARAMOUNT PICTURES

Награди и номинации:

5 награди „Оскар“ ’11 – за операторско майсторство, сценография, звук, звуков монтаж и визуални ефекти

„Златен глобус“ за режисура

2 награди БАФТА – за сценография и звук

Награда на Лосанжелиската критика за сценография

Награда на Гилдията на сценографите за филм с епоха

6 номинации за „Оскар“ – за най-добър филм, режисура, адаптиран сценарий, монтаж, музика и костюми

7 номинации за БАФТА – за режисура, операторско майсторство, монтаж, музика, костюми, грим и прически и визуални ефекти

2 номинации за „Златен глобус“ – за най-добра драма и музика

Номинация за „Давид на Донатело“ за чуждоезичен филм

Номинация от Гилдията на американските сценаристи за адаптиран сценарий

Номинация от Американското общество на операторите

В ролите:

Бен Кингсли (Жорж Мелиес), Саша Барън Коен (Инспекторът), Ейса Бътърфийлд (Хюго Кабре), Хлое Грейс Морец (Изабел), Рей Уинстоун (чичо Клод), Емили Мортимър (Лизет), Кристофър Лий (мосю Лабис), Хелън Маккрори (мама Жан), Майкъл Щулбарг (Рене Табар), Франсиз де ла Тур (мадам Емили), Ричард Грифитс (мосю Фрик), Джуд Лоу (бащата на Хюго)



Трейлър може да видите тук.
 

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване