11/12/12 13:56
(http://www.klassa.bg/)

Ускоряване на инфлацията и висока безработица прогнозира Райфайзенбанк

 Инфлацията в България в края на 2012 г. ще достигне 4.8%, се прогнозира в анализ на Райфайзенбанк. Предишната прогноза на банката беше за годишна инфлация от 4.4%. Прогнозата за този показател на Центъра за икономическо развитие беше за 4%, а на правителството – по-ниска. В анализа на банката за октомври очакванията са за месечна инфлация от 0.6% .

 

В анализа се отбелязва, че за втори път в рамките на последните три месеца темпът на инфлация се ускори силно – през септември неговата месечна стойност достигна 1.1% (регистрираното число два месеца по-рано, през юли, бе 1.5%). Обратно на предвижданията за известно забавяне на ценовата динамика при храните, тя отново достига много високи стойности. Ценовият индекс при тази група стоки се е повишил на месечна база с 2.6% (при 0.6% през юли и 0.9% през август). Най-голямо поскъпване е регистрирано при зеленчуците (7.2%), плодовете (6%) и месото и месните продукти (4.3%). Макар и с по-малки темпове, цените на повечето от останалите хранителни стоки също са се повишили – например млякото, млечните продукти и яйцата (1.3%), хлябът и зърнените храни (1.2%), растителните и животинските масла и мазнини (1.1%).

 

Слабо поевтиняване е отчетено само при минералните води, безалкохолните напитки, плодовите и зеленчуковите сокове (-1.3%), кафето, чая и какаото (-1%).

 

Силното поскъпване на храните за момента надхвърля всички очаквания, подчертават експертите. Една част от него традиционно следва от сезонността през септември, а друга може да се обясни със слабите резултати в някои сектори на селското стопанство. Сравнението с 2010 г. обаче, когато реколтата също беше слаба, показва, че част от поскъпването не може да бъде рационално обяснена, освен с наличието на силни психологически фактори сред търговците.

 

При нехранителните стоки ускорението на месечния темп на нарастване на цените е минимално – от 0.5% през август до 0.7% през септември. От тях най-много са нараснали цените на горивата (от 2% до 3.3%), следвани от домакинските стоки за краткотрайна употреба (с 1.7%) и др. Спад в цените регистрират телефоните, телефаксите и подобни апарати (-2.3%), фотографската и кинематографска техника, оптичните уреди и оборудване (-1.5%).

 

От нехранителния сектор единствено групата на услугите регистрира общ спад на цените през септември – с 0.6%, дължащ се главно на сезонното поевтиняване на туристическите пътувания.

 

Относно безработицата в страната предвижданията са от октомври сезонните фактори да преустановят своето действие, вследствие на което безработицата да започне отново да нараства, посочват анализаторите от Райфайзенбанк. За цялата 2012 г. прогнозите им са за доста високата средна стойност на безработицата в размер на 12.2% от икономически активното население.

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване