11/13/12 09:18
(http://www.klassa.bg/)

Без линейка пред блока за раждане вкъщи

Националната здравноосигурителна каса отряза исканията на неправителствени организации линейки с акушерки да чакат пред жилището на всяка родилка, която иска да роди сама у дома. Това съобщиха от касата. Вчера привърженици на раждането без докторска намеса изпратиха десетки искания с имейли и чрез сайта bg-mamma.com.Нямаме излишни средства за разточителство, най-добрата помощ и за бебето, и за майката може да бъде получена в лечебно заведение, където има и налична апаратура за всякакви случаи, категоричен бе пред  „Монитор” управителят на НЗОК д-р Пламен Цеков вчера. Това е екзотика, никой няма право да подлага живота на невинно дете на рискнито на жената, категоричен бе той. Д-р Цеков обясни, че сега касата брои на АГ-а по 500 лева за всяко естествено раждане, при усложнения сумите са по-високи и подчерта, че нашата страна е на едно от последните места по смъртност на майки и новородени.Частните здравноосигурителни дружества също не желаят да поемат услугата раждане вкъщи.Такова нещо в цивилизования свят няма. Сега, когато страната ни разполага с високотехнологична апаратура и отлично подготвени лекари, да се говори за раждане вкъщи не е цилизационен избор, коментира и председателката на Асоциацията на частните здравноосигурителните дружества д-р Мими Виткова. Като незаконно определи раждането у дома и министърът на здравеопазването Десислава Атанасова. Българското законодателство и стандартите по акушерство и гинекология разрешават това да става само в болница,заяви тя. Искам да обърна сериозно внимание на подновеното напоследък искане за разрешаване на раждането вкъщи и да подчертая, че всеки специалист, който присъства на подобно израждане, носи наказателна отговорност.Междувременно стана ясно, че Българският хелзинкски комитет е внесъл жалба в съда по правата на човека в Страсбург за завеждане на дело срещу България заради липсата на възможност жената да избере къде да роди.
Разследват смъртта на бебето в Бургас

Родилката от Бургас не е отказвала преливане не кръв.
РУМЯНА ЛЮБЕНОВАОбразувано е досъдебно производство за роденото в домашни условия бебе в Бургас, което почина при раждането. Това съобщиха от районната прокуратура. Полицията проверява и връзките на момичето и на семейството й с църквата „Свидетели на Йехова”. Майката Сияна Ралева е подписала декларация, когато влиза в 9-ия месец от бременността, че отказва да й бъдат поставяни ваксини и преливана кръв в случай на нужда. В болницата обаче казаха, че тя не е възразявала на нито една от манипулациите, които са й направени и не е поставяла условия.Срещу осиротялата майка е образувано дело по чл. 120 от НК за „убийство, извършено от майка върху рожба във време на раждане или веднага след него”. Ако бъдат събрани достатъчно доказателства за действия или бездействие от страна на майката, ще се стигне до повдигане на обвинение, обясни говорителят на районната прокуратура Мария Маркова.По думите й забавянето на обаждане или подаване на сигнал на тел. 112 също се счита за бездействие и подлежи на наказателната отговорност. По време на раждането при родилката е бил съпругът й, в апартамента в бл. 64 на жк „Славейков” по това време са били и неговите родители.На този етап се изчакват резултатите от аутопсията, която трябва по категоричен начин да докаже дали се касае за живородено и впоследствие умъртвено дете или за мъртвородено. Резултатите от аутопсията обаче най-вероятно ще се проточат, тъй като са назначени хистологични изследвания, които отнемат повече време, уточниха съдебни медици.Родилката е настанена в отделението за наблюдение, но тя отказва контакти с медиите.Сияна Зашева, както е бащината й фамилия, е завършила пиано, в Музикалното училище в Бургас, ориентира се към оперно пеене и следва класическа музика в Музикалната академия. Била е хористка на бургаската опера. Не открихме нейната учителка Сребрина Славова за коментар, но бившата директорка на музикалното училище Юлия Ненова каза възторжени думи за момичето. Тя твърди, че Сияна не е имала някакви странни залитания по екзотични философски учения. Ненова обаче си спомни, че е имало ученици, които са изповядвали «Свидетели на Йехова», дори на един от учениците бащата бил пастор в църквата им, а полицаи са идвали да разпитват децата в училището. Все пак «Свидетели на Йехова» са законно религиозно движение и затова ръководството на училището нямало причина за притеснение.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване