11/13/12 22:19
(http://e-vestnik.bg/)

Ирак, Русия и 4,2 милиарда долара за оръжия под въпрос

Оперативно-тактически ракетен комплекс Искандер-Е. Снимка: ню-фактория

Конкуренти на Русия убеждават Ирак да се откаже от сделка за 4,2 милиарда долара, пише руският в. “Комерсант”. Под заплаха е най-голямата от 10 г. насам сделка от сферата на военнотехническото сътрудничество между Москва и Багдад. Съветник на иракския премиер заяви, че договорът е анулиран заради подозрения в корупция, напомня изданието.

При все че военният министър на Ирак почти веднага опроверга изявлението, опасенията за провал на сделката съвсем не са неоснователни. Москва ще иска официални обяснения от Багдад, твърди “Комерсант”.

Министърът на отбраната на Ирак Садун ад Дулайми, цитиран от ИТАР-ТАСС, заяви в събота пред журналисти в Багдад, че договорът се изпълнява, но се водят преговори за намаляване на стойността му за постигане на по-изгодна оферта. Според министъра медийният шум по темата има за цел да лиши Ирак от оръжейни договори. Сделката, сключена през октомври, включва изтребители, бойни хеликоптери и ракетно-артилерийски системи, съобщиха руски медии.

Сред възможните противници на сделката източници на “Комерсант” от руските правителствени среди посочват САЩ и Украйна. По данни на вестника конкурентите убеждават Багдад, че сумата на договора е твърде завишена - преди 6 г. например Русия е продала на Сирия артилерийски системи многократно по-евтино.

“САЩ положиха доста усилия, за да попречат на сделката”, отбелязва източник от правителствените среди в Русия. След като са водили толкова години операцията в Ирак, американците няма да се откажат от местния оръжеен пазар в полза на Русия, прогнозира събеседник на изданието от сферата на военната дипломация.

А източник, близък до руската система на военнотехническо сътрудничество, припомня, че сред постсъветските страни към военния пазар на Ирак се е насочила първо Украйна, но Русия я е изпреварила, което безспорно е накарало Киев “да ревнува”.

Експертите обаче не изключват, че руско-иракската сделка може да срещне спънки заради фактори, действащи в самия Ирак, пише всекидневникът.

В част от иракската територия е формирано “кюрдско образувание, което в бъдеще може да послужи за основа на самостоятелен Кюрдистан”, казва пред “Комерсант” експертът Руслан Пухов. “Кюрдските представители в ръководството на Ирак не искат да въоръжават централните власти в Багдад с хеликоптери (. . .), които може да бъдат използвани срещу кюрдите”, обяснява той.

Ако руско-иракският договор все пак бъде изпълнен, Русия ще излезе на втора позиция по оръжейни доставки за Ирак (първото място остава за САЩ), подчертава вестникът.

Експертите смятат иракския оръжеен пазар за твърде перспективен. След приключването на военната операция в Ирак багдадското министерство на отбраната задейства глобална програма за превъоръжаване на войските си и купи от САЩ оръжия за около 12 милиарда долара, напомня “Комерсант”.

Американските фирми естествено не желаят да търпят конкурент на иракския пазар на оръжия. Според някои експерти точно те са организирали скандала с московския договор чрез свои лобисти в Багдад, пише “Независимая газета”.

Изданието цитира и други експерти, според които “в иракското правителство (. . .) просто не са успели да си поделят премията, полагаща се на някои посредници за сключен голям оръжеен договор”.

Говори се за суми от 500 милиона долара и повече, но “няма начин да разберем дали е така. Търговията с оръжия винаги е била деликатна и крайно секретна работа”, добавя “Независимая газета”.

Според експерти на “Московский комсомолец” американците натискат Багдад, а иракските чиновници са събрали подкупи за 195 милиона долара.

Абас Халаф Кунфуд, бивш посланик на Ирак в Русия, заявява пред вестника, че Багдад ще анулира оръжейната сделка с Москва и “няма никакви опровержения”. Прессекретарят на премиера Нури ал Малики заяви, че се създава комисия за преразглеждане на тези договори поради рушвети на стойност 195 милиона долара, взети от иракски чиновници.

Причината за всичко това обаче не е корупцията, а натискът на САЩ върху Ирак, твърди той.

“Формално договорът още не е разтрогнат, но нещата ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване