11/13/12 09:15
(http://www.klassa.bg/)

Нови ограничения за българите в Лондон

Емигрантите от Източна Европа да бъдат лишени от социални добавки, жилища и безплатно здравеопазване, ако решат трайно да се заселят и да работят във Великобритания от 2014 г. Това предлага британският вътрешен министър Тереза Мей.В края на следващата година трябва да се вдигне бариерата за свободно придвижване и работа на българи и румънци. Обединеното кралствотоне разполага с механизми да удължи ограничениятана трудовия си пазар за бедните българи и румънци, но ще се опита да премахне факторите, които ги привличат на Острова, обяснява Мей в интервю за BBC. Заради предстоящото отпадане на ограниченията за гастарбайтерите още преди месец тя лансира друга своя идея – да се въведат визи за някои от страните членки на ЕС, за да се гарантира сигурността и работата на британските граждани. Това обаче бе опровергано дни по-късно от дипломати.В посолството ни в Лондон не са получавали никаква официална нота от британското правителство и се въздържат да коментират поредните изказвания на британския вътрешен министър. От министерството на външните работи вчера препотвърдиха позицията си, че подобни изказвания на висш държавен представител подронват устоите на ЕС, където движението на хора е една от четирите основни свободи.Според британските експерти има известна логика в идеята хора, които не допринасят с нищо към държавния бюджет, да нямат право да се възползват и от социалните блага. Те обаче правят и уговорката, че това звучи популистки и ще бъде изтълкувано катонарушаване на правата на човекаНе е изключено такъв механизъм да се въведе, но той в никакъв случай няма да засяга само българи и румънци, а ще важи за всички имигранти, които нямат британско гражданство, коментират още специалистите. Всички граждани на страни от ЕС са равноправни. Великобритания не може самостоятелно да променя правилата. Това би могло да стане при прегледа на компетенциите, които британският премиер Дейвид Камерън обсъжда с Брюксел. Една от основните теми е именно свободното движение на хора и ограничаването на т. нар. социален туризъм.
Нашенци: Здравната им система не струва
Българите на Острова са възмутени от поредното размахване на пръст и заплахи от страна на британското правителство. “Не знам защо толкова наблягат на здравния туризъм, като всички ние, които живеем тук знаем колко неефективна, мудна, пълна с недостатъци е здравната система в кралството. За да те види специалист се чака с месеци, аз лично чаках 7 месеца и 10 дни, за да ме види алерголог”, разказа.Истина е, че спешна помощ не се отказва на никого, но дори и да си се регистрирал при джипи, това ти осигурява единствено доболнично безплатно лечение. Стигне ли се до по-сложни манипулации и операции, бърза проверка в системата на NHS (здравната система) показва, че здравни осигуровки не са плащани и край с илюзиите за безплатно лечение, казват специалистите.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване