11/13/12 17:10
(http://www.klassa.bg/)

Парламентарната бюджетна комисия реши: Въвежда се данък върху лихвите по депозити


От началото на 2013 г. да се въведе данък от 10% върху лихвите по депозити на граждани, реши на второ четене на заседанието си във вторник парламентарната комисия по бюджет и финанси. Депутатите от Коалиция за България бяха против въвеждането на новия данък. Той се въвежда чрез промени в Закона за ДДС, които предстои да се обсъждат и гласуват в пленарна зала на второ четене, за да влязат в сила.

Доходът от лихви по влогове и депозити ще се счита за придобит към датата на начисляване на лихвата, пише в проектозакона. Налогът ще се удържа и внася от търговските банки в срок до края на месеца, следващ тримесечието на начисляване на лихвата.

Както вече беше уточнено, на облагане с новия налог няма да подлежат влоговете по разплащателни сметки и кредитни карти, чиито лихви са съвсем минимални. Лихвите по детските влогове също няма да се облагат.

„Този нов данък не е морален, особено за огромното мнозинство от пенсионери и нископлатените български граждани. Едва ли не с пенсионерска пита ще правим помен. За да се увеличат пенсиите, ще се вземат пари от данъците на лихвата по депозитите", коментира Александър Радославов от БСП.




Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване