11/13/12 22:09
(http://e-vestnik.bg/)

“Ромъния либера”: Преизбирането на Обама е лоша новина за Румъния

в. Ромъния либера

Барак Обама говори пред Общото събрание на ООН. Снимка: от тв екрана

Преизбирането на американския президент Барак Обама е лоша новина за Америка, за света като цяло и за Румъния в частност, въпреки хвалебствените произведения на американофилите, които може да чуете прочетете тези дни.

Две години непрекъсната предизборна кампания, няколко хиляди милиарда долара дълг във федералния бюджет и шест милиарда долара, хвърлени в 1 200 000 предизборни клипове по-късно, а Америка е на същото място, където се намираше след изборите преди две години: Барак Обама продължава да е президент, Демократическата партия запази слабо мнозинство в Сената, което може във всеки момент да бъде блокирано чрез обструкции, а Републиканската партия запази солидно мнозинство в Камарата на представителите. Как може това да бъде добра новина за повечето американци, които не са доволни от сегашното положение на нещата? Отговорът е, че не може.

Барак Обама не спечели втори мандат, защото е “рационален”, “великодушен”, “щедър”, “прогресивен”, “визионер”, “интелектуалец”, “умен”, cool и пр., или защото обеща падане на нивото на световния океан. Неудобната истина е, че той спечели, защото бе изградил кампанията си върху една напълно ирационална основа: СТРАХЪТ. Страх от капитализъм, страх от поемане на рискове, страх от утрешния ден, страх от свобода. Не е никак благородно или великодушно да кажеш на американците, че републиканците и Мит Ромни ще вземат пари от бедните или от средната класа, за да ги дадат на богатите, че ще останат без пенсии или без здравни осигуровки. Напротив, това е най-цинична експлоатация на страха от утрешния ден.

За обещанието на Обама, че “доброто тепърва предстои”, е достатъчно да видим разочарованата реакция на пазарите, започвайки от сряда сутринта. Първото голямо предизвикателство през новия мандат ще дойде на 1 януари, когато при липсата на споразумение между администрацията и Конгреса, автоматично следва да влязат в сила комбинация от увеличаване на такси и данъци и съкращения на разходи - така нар. “фискална скала”, която ще хвърли САЩ обратно в рецесия, а след това и целия западен свят.

През четиригодишния си мандат Обама похарчи повече от всеки друг американски президент в историята с възможно най-слаб резултат. Икономиката е в стагнация, безработицата е висока, а възстановяването е анемично. Нищо не показва, че през втория си мандат Барак Обама ще приеме ценностите на капитализма и икономическия растеж, което означава още четири години несигурност и стагнация. А това не може да бъде добра новина нито за Америка, нито за съюзниците й в Европа и Азия. Четирите години мандат на Обама бяха четири години на хаотични решения в гъсталака на икономическата криза, в която светът почувства напълно липсата на лидер в Белия дом, който да поеме смело ролята на световен лидер. Преизбирането на Обама обещава още четири години грешки, липса на световно лидерство и стагнация. Така че как може преизбирането на Обама да бъде добра новина за американската и световната икономика? Ако сме достатъчно честни да погледнем икономическите данни без дебелия пласт идеологически безсмислици, които бяха наложени върху реалността, за да я прикрият, ще констатираме, че не може, и че ни очакват още четири години без надежда за солидно възстановяване на икономическия растеж.

Във външната политика само коментатори любители от провинциална държава като Румъния все още може да треперят от екзалтираност по геополитическите постижения на Барак Обама, защото останалата част от света отдавна се убеди от какво е направен лидерът от Белия дом и не харесва това, което вижда. Под нелепия лозунг “ръководене от задните редици” (leading from behind) и със непростима геополитическа слепота, администрацията на Обама дезертира от ролята на световен лидер под идеологическия претекст, че не съществува американска изключителност и вследствие на това Америка ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване