11/14/12 15:54
(http://www.klassa.bg/)

ЕИБ увеличава капитала си с 10 млрд. евро, нашият принос е 17 млн. евро

 Правителството даде съгласието си на заседанието си в сряда министърът на финансите в качеството си на член на Съвета на гуверньорите на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) да гласува за увеличението на капитала на банката.

 

Проектът на решение на Съвета на гуверньорите предвижда увеличение на платимия капитал на Банката в размер на 10 млрд. евро. Така се осигурява значителен допълнителен собствен ресурс на ЕИБ за извършване на кредитни операции през следващите три-четири години, който ще подпомогне инвестициите във всички държави-членки. Допълнителният ресурс ще бъде насочен към подпомагане на инвестиции в растеж и заетост – иновации, производствени мощности, енергийна ефективност, малки и средни предприятия.

 

България следва да плати близо 18 млн. евро. С цел облекчаване на тежестта върху държавния бюджет, плащанията ще бъдат извършени на три вноски – 50% от сумата до 31 март 2013 г. и останалите 50% - на две равни вноски през 2014 г. и 2015 г.

 

ЕИБ е финансовата институция на Европейския съюз за дългосрочно финансиране на значими проекти. Банката съфинансира и инвестиционни програми по структурните и Кохезионния фондове и други финансови инструменти на ЕС.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване