11/14/12 22:46
(http://www.klassa.bg/)

Красен Кралев обучава екочиновници срещу 3, 8 млн. лв

Любопитни имена печелят обществени поръчки за милиони в Министерството на околната среда и водите, показа проучване на komentator.bg в регистрите на АОП. Сред победителите в търговете са бившият учредител и зам.-шеф на „Новото време“ Красен Кралев, който е спечелил обществена поръчка да обучава екочиновници на стойност 3,774 хил. лв. с ДДС, а бизнесменът Росен Маринов, който бе арестуван през 2009 г. заради подкуп на тогавашния шеф на Агенцията по рибарство и аквакултури, ще доставя екипировка за картографиране на птиците.

С договор до 2015 г.

Обединението, което Кралев ръководи, „Глобал адвъртайз-Маг адвъртайзинг“, e подписало договор на 14 август 2012 г. с МОСВ за 3 112 626 лева без ДДС. Или близо 3,8 млн. лв.- с ДДС, пише в Приложението към Официален вестник на Европейския съюз. Спечелената обществена поръчка е за „Организиране и провеждане на обученията на служителите в дирекция „Кохезионна политика за околна среда“, дирекция „Фондове на Европейския съюз за околна среда“ и дирекция „Вътрешен одит“. Името на договора е „Организация и провеждане на обученията на служителите в дирекция „Кохезионна политика за околна среда“ КПОС, дирекция „Фондове на Европейския съюз за околна среда“ ФЕСОС и дирекция „Вътрешен одит“. Обучението на служителите трябва да приключи на 31 юли 2015 г., а средствата са от Оперативна програма „Околна среда“.
49-годишният Кралев не е случаен играч на обществената сцена. Той е един от основателите на Федерацията на Независимите Студентски Дружества, съосновател на Българското Сдружение за Честни Избори. Консултант на Националния Демократически Институт на САЩ при провеждането на предизборни мисии в Албания, ЮАР, Йемен, Украйна и Югославия. Това не пречи да се сблъсква понякога в съда с други знакови лица от „Новото време“ като Тончо Токмакчиев - заради конкурси за реклами.

Лидери

Безспорен лидер при усвояването на пари от МОСВ е Консорциум „Натура България“, които са сключили договори за общо 14 781 185 лв. без ДДС. На 21 март 2011 г. обединението печели търга за „ Избор на изпълнител за картиране и определяне на природозащитното състояние на природни местообитания и видове по утвърден списък и минимизиране на рисковете за дивите птици в рамките на Проект „Картиране и определяне на природозащитното състояние на природни местообитание и видове“. Проектът е разделен на 7 обособени позиции, като първите 6 са спечелени от „Натура България“, а седмата е от Еконект. Двете фирми ще проучват миграционните трасета на 40 вида птици.
Любопитното име изскача и при справка при спечелилите конкурса за доставка на оборудване за дейностите по проекта – близо 153 хил. лева ще получи „Авто инженеринг холдинг груп“. Неин управител е Росен Маринов, който през юни 2009 г. бе задържан за предлагане на подкуп на директора на ИА „Рибарство и аквакултури“. Фирмата на Маринов ще достави материали по 4 позиции – гумени лодки, оптически прибори, пещерно оборудване и риболовни принадлежности.

Близки до сърцето

В справката за сключените договори на министър Караджова се появяват и фирми на бившия й работодател Ботьо Табаков. Освен това тя е назначила Табаков за член на Комитета за наблюдение на Оперативна програма ”Околна среда”, който одобрява кандидатите за финансиране на екопроекти. Случаят бе изнесен в края на септември от Зелената партия, а Караджова отговори, че ще изчака проверката на компетентните органи.

Масови нарушения на ЗОП


Масовото нарушаване и закона за обществените поръчки и процедурите по възлагането им е констатирано и в одитен доклад на Сметната палата. Преди дни стана ясно, че със заключенията на одиторите ще се занимава парламентарната комисия „Антимафия“, която ще разгледа и одита на Столична община, който констатира 69% нарушения при обществените поръчки.

komentator.bg

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване