11/15/12 12:57
(http://www.klassa.bg/)

Без тютюнев дим, призовават лекари

15 ноември е Международен ден без тютюнев дим. Лекари, представители на бизнеса и обществени дейци у нас застанаха зад инициативата.
На конференция в София бяха представени статистически данни за вредите от тютюнопушенето, с цел да стимулират гражданите да се борят със своята зависимост.
Към момента в страната ни на всеки 100 хиляди души, 70 мъже са пушачи, а при жените този брой е 23. Смъртността варира от 3200 починали годишно, като има тенденция за увеличаването на този брой с 1,3 % особено при мъжете.
Според проучване на Националния център за изследване на общественото мнение след влизането в сила на забраната за пушене на обществените места 1/5 от пушачите са намалили количеството цигарите, които употребяват дневно.
Според д-р София Ангелова от българското дружество по белодробни болести между 85-90% от пациентите в белодробните клиники са пушачи.
При пасивното пушене, в цигарения дим се съдържат два пъти повече амоняк и кадмий, които увеличават с 25% риска от астма. Представители на бизнеса разгледаха забраната срещу тютюнопушенето и от икономическа гледна точка, като обориха всички негативни очаквания и прогнози. Според официални данни тазгодишният летен сезон е привършил с 4% ръст на посещаемостта на туристически дестинации и няма нито едно регистрирано оплакване от чуждестранен туроператор. Едва 0.5 % от браншовите организации търпят финансови загуби следствие на законовия текст, и това не може да бъде отчетено като негативно влияние на наредбата.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване