11/15/12 00:11
(http://e-vestnik.bg/)

Борисов като Тато за астрономията. Науката се върна в средновековието

„Тоя ще дава нашите пари да наблюдават звездите?” – и такива коментари се мернаха в интернет под изказването на премиера Борисов „по въпросите на астрономията”. Той обеща да дава пари, за да дежурят астрономите „на бойния си пост”, както се изрази. И има хора у нас, които не одобряват това.
Какво има някой да се учудва, че премиерът е толкова неадекватен към науката, след като маса хора мислят по-примитивно и от него. За такива астрономията е нещо вятър работа, как така ще даваме пари за нея.

Но, под обществения натиск, премиерът Борисов, който по правило е популист и не обича да бъде обвиняван в едно или друго, намери пари за обсерваторията в Рожен. Тя беше спасена от затваряне с два измислени проекта към министерствата на земеделието и на околната среда. Колкото астрономите да вземат пари. И сега те ще работят по проекти за климата. Но шефът на Астрономическия институт на БАН и на обсерваторията не пропусна да отбележи, че като се заемат с тези проекти, астрономите могат да пропуснат някой астероид, който идва към земята, избухването на някоя звезда.

Премиерът Борисов го чу и му светна – астрономите дежурят и наблюдават да не стане нещо. В съзнанието на премиера астрономията вече има смисъл, тя е нещо както дежурството на полицаите. И затова Борисов направи това неподражаеми изказване.
“…Готови сме да ви дадем целево от Министерство на образованието веднага пари, за да не изпуснем никакъв взрив на звезда при ядрения й синтез. Така че направете ми сметка допълнително колко ще ви отклони вниманието това, че ще се занимавате с тези два проекта и толкова пари ще ви дам допълнително през образованието, за да не пропуснем никоя звездичка в планетата, да сме на бойния си пост – нито астеороид, нито звездичка. 10 хил. – 20 хил. – 30 хил. допълнително, колкото трябват целево ще ви ги дам, за да не пропуснем нещо в небето” (виж тук видео).

И докато едни се смееха, че това изказване е като едно време на Тодор Живков за полупроводниците и целите проводници, други се възмутиха, че Борисов ще дава пари, сякаш са негови.

Сега науката в България е като в средните векове. Зависи от спонсорство от самодържеца. За него и за простолюдието тя няма смисъл, освен ако не им проблесне някоя идея, като тази за „бойното дежурство” на астрономите.

Ама България била член на ЕС, имало европейски изисквания за финансиране на науката, мястото й в обществото било определено – дрън, дрън. България си има падишах и той като реши, дава пари. Жив да е.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване