11/15/12 07:41
(http://e-vestnik.bg/)

Генералите и неуместната кореспонденция, граничеща с флирт

Франс прес

Джил Кели. Снимка: лична страница

Президентът на САЩ Барак Обама обяви вчера, че запазва доверието си в командващия коалицията в Афганистан генерал Джон Алън, на свой ред замесен в скандала, коствал поста на директора на ЦРУ Дейвид Петреъс заради поддържане на “неуместна” кореспонденция с жена.

Аферата, която започна да се разплита с оставката в петък на шефа на ЦРУ, взе неочакван обрат при новината, че Пентагонът започва разследване на размяната на имейли между генерал Алън и някоя си Джил Кели, смятаща се за жертва на тормоз от страна на бившата любовница на Дейвид Петреъс.

За току-що преизбрания президент Барак Обама тази поредица скандали е особено неприятна в момент, когато трябва да замени няколко души на ключови постове, начело с държавния секретар Хилари Клинтън. За аферата сигурно ще се говори на пресконференцията, която се очаква президентът да даде по-късно днес.

Президентът има “много високо мнение за генерал Алън и му има доверие”, заяви вчера говорителят на Белия дом Джей Карни. При все това Обама “отложи номинацията на генерала” на престижния пост върховен главнокомандващ на силите на НАТО, съобщи говорителят на американския Съвет за национална сигурност Томи Вайътър.

Макар да остава начело на коалицията в Афганистан, изслушването на Алън пред сенатската комисия по отбрана, която трябваше да утвърди назначението му в НАТО, беше отложено. Но изслушването на генерал Джоузеф Дънфорд, номиниран през октомври да поеме силите в Афганистан от Алън, ще се състои.

Кореспонденция, граничеща с флирт

Онова, в което упрекват 59-годишния Джон Алън е, че е поддържал интензивна електронна кореспонденция, оценена като неуместна и граничеща с флирт, с Джил Кели, 37-годишна омъжена жена, приятелка на семейство Петреъс, съобщи висш представител на Пентагона.

Министърът на отбраната Лион Панета, който каза, че бил информиран в неделя от ФБР, сезира генералната инспекция на Пентагона да предприеме разследване. Разследването обхваща между 20 и 30 хиляди страници електронна кореспонденция, пратена или получена от генерал Алън, в която Джил Кели е получател или един от получателите.

Малка част от неуточнено количество, но вероятно неколкостотин имейла, се оценява като “неуместна”, отбеляза друг високопоставен служител на Пентагона. Според него самият обем на документите е неуместен и е проява “на непристойно за офицер поведение”.

Кели вече се оказа в дъното на оставката на директора на ЦРУ, след като се оплакала на агент от ФБР, че получава заплашителни анонимни имейли с автор, както установиха следователите, била Пола Бродуел. С това лъсна и любовната афера на Бродуел и Дейвид Петреъс.

Преди да поеме поста в Афганистан, Джон Алън беше вторият по ранг в американското командване в Близкия изток и Югозападна Азия с централа в Тампа, Флорида. Живеещата в Тампа Джил Кели организирала светски партита с участието на висши военни. “Генерал Алън отрече да има каквато и да било извънбрачна връзка”, каза за АФП офицер с висок чин.

“Сърце мое”

Друг висш американски представител, близък на генерал Алън, твърди, че генералът “никога не е оставал насаме с Кели. „Имал ли е връзка? Не”, увери той пред в. “Вашингтон пост”, запазвайки си правото на анонимност.

В някои имейли, пратени до г-жа Кели, Алън използва обръщението “Сърце мое”, в което, според близък на генерала, той не влагал никакъв сексуален елемент, а било просто израз на приятелство. От началото на аферата г-жа Кели ползва услугите на някогашния адвокат на Моника Люински, Аби Лоуъл.

Този нов епизод от скандала с множество скрити интриги поставя в неудобно положение висшето военно командване в страна, където нравствено прегрешение може да прекрати драстично кариерата на човека, който го е допуснал. Това стана в петък с Дейвид Петреъс - герой от войната в Ирак с обещаващо бъдеще в политиката.

Моментът е още по-деликатен ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване