11/15/12 08:44
(http://e-vestnik.bg/)

Днес е ден без пушене, да направим стъпка към отказване. Виж как

Цигарите са изкушение, но можем да ги откажем, стига да вземем решение, а ве да го отлагаме във времето. Снимка: e-vetnik

В третия четвъртък на месец ноември по традиция се отбелязва Международният ден без тютюнопушене. Това е вторият ден тази година без цигари, след 31 май, обявен от Световната здравна организация (СЗО) за Световен ден без тютюнев дим.

Това е добър повод пушачите да се опитат да спрат не само за ден, а да откажат завинаги пушенето (виж по-долу линкове за методи за отказване на цигарите).
По данни на (СЗО) пушенето е втората причина за смърт в световен мащаб. Един от всеки 10 възрастни жители на планетата умира от болести, причинени от пушенето.
Анализи на СЗО сочат, че всяка година тютюнът убива близо 6 млн. души, като 600 хил. умират вследствие пасивно пушене. Световните прогнози посочват, че смъртността от тютюнопушенето в световен мащаб ще достигне 8 млн. души годишно през 2030 г.

В България, според Националния статистически институт (НСИ)  40% от мъжете и 20% от жените са заклети пушачи. От време на време пушат едва 10% от българите и българките, а непушачи са 50% от мъжете и 70% от жените.
Данните на НСИ сочат, че най-заклети пушачи са мъжете между 25-44 години - над 55 на сто от активно пушещите българи. Най-малко сред страстните привърженици на тютюна са мъжете над 65 години - едва 12%. Най-активни пушачки пък са дамите между 25-44 години, а най-малко пушат жените над 65 - едва 2%.
Цигарите у нас причиняват близо 1000 умирания на 100 хил. души, докато според данните в ЕС - този коефициент е 633 на 100 хил. Най-ниска е смъртността в Швеция - 533 на 100 хиляди.
Всеки трети мъж и всяка шеста жена - активни пушачи - са с повишено артериално кръвно налягане, като всеки втори активен пушач е с повишени стойности на холестерола в серума, сочи изследване на Националния център за опазване на общественото здраве и анализи (НЦОЗА).
По данни на еврокомисаря по здравеопазване и защита на потребителите Джон Дали всеки трети европейски гражданин е пушач, а досега за година близо 100 хил. европейци са се отказали от цигарите. България е на седмо място по активност за отказване от тютюнопушенето.
Страните членки на ЕС последователно приемат закони за пълна забрана на тютюнопушенето на закрити обществени места. Статистката показва, че в Западна Европа това не е довело до масови фалити на ресторанти или други заведения.

9 начина за отказване на цигарите

Д-р Емилия Димитрова: Отказването на цигарите трябва да се съчетае с диета

Огнян Симеонов: Отказване от цигарите, отслабване - има нова, безплатна техника

Д-р Богомил Лазаров: Неистовото желание да запалиш цигара трае до 6 минути

Виктор Бадулин: 20 цигари на ден облъчват с радиация два пъти над нормата

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване