11/15/12 07:43
(http://e-vestnik.bg/)

Задава ли се чистка в елита на Русия?

Росбалт

Путин с новото правителство. Снимка: официален сайт

Скандалната замяна на Анатолий Сердюков със Сергей Шойгу като министър на отбраната, корупционните наказателни дела за многомилиардни злоупотреби в отбраната и космическия отрасъл, както и при подготовката за срещата на върха на АТИС - тези събития, събрали се в няколко дни, станаха благодатна почва за слухове около личния живот, начина на мислене и плановете на руски лидери от висшето звено.

Последният и най-ярък слух гласи, че Сердюков отстъпва, но не се предава. Изгубил министерството на отбраната, той, казват, атакува Шойгу, разпалвайки скандал около кражбите при създаването на руската система за сателитна навигация ГЛОНАСС. Като министър на извънредните ситуации Шойгу оглавяваше до средата на 2011 г. и директорския борд на компанията “Навигационно-информационни системи” (съкратено НИС ГЛОНАСС) - федерален мрежов оператор в сферата на навигационната дейност.

В кратък преразказ на предишните епизоди от корупционния сериал ще отбележим, че скандалът с оставката на Сердюков явно е последица от сериозен конфликт “по върховете”, който днес никой всъщност не прави опит да скрие или потули.

Всички възможни причини за министерската оставка вече бяха изредени във всякакви варианти. И конфликт с тъста му Виктор Зубков, влиятелен човек от “близкото обкръжение” на Владимир Путин и бивш вицепремиер. И спор с “генералите” начело на военнопромишления комплекс, съответно и с амбициозния вицепремиер Дмитрий Рогозин. И свада с бившия зам.-председател на правителството Игор Сечин заради изпълнение на държавната поръчка, по-специално от Обединената корабостроителна корпорация. И още поне десетина не тъй значителни, но не и по-безинтересни причини.

Версията за конфликт с Рогозин впрочем косвено бе потвърдена от самия вицепремиер в голямо интервю за РИА Новости. Натоварен да отговаря в правителството за държавната поръчка за отбраната, той сподели пред журналистите, че малко преди оставката на Сердюков е отказал да постави резолюция под проектопостановление на кабинета за ликвидиране на няколко военни академии. Освен това е настоял руското отбранително ведомство да възстанови предишния брой на хората, оторизирани са приемат военната продукция - 25 000 души.

Рогозин заяви също, че Сердюков носи вината за спадналото качество на продукцията с военно предназначение в руските заводи, включително в ракетно-космическия отрасъл. И съвсем в духа на баснята на Сергей Михалков се оплака, че бившето ръководство на министерството е “абсолютизирало” западната техника, а за родните майстори са оставали трохите - нулева рентабилност.

Някои експерти впрочем допускат, че сред същинските поводи за оставката на Сердюков е бил и стремежът да се демонстрира пред обществото борба срещу корупцията не на думи, а с дела. Като се жертват чиновници - не от най-популярните. Версия, която бе потвърдена от избухналия нов голям скандал за корупция, съпроводен с арести. Става дума за предполагаеми злоупотреби при подготовката за скорошната среща на върха на АТИС във Владивосток.

Бившият зам.-министър на регионалното развитие Роман Панов, оглавяващ сега правителството на Пермски край, бе задържан в петък във връзка с делото за присвояване на средства, отпуснати за форума. По-късно и арестуван - до 2 януари. Следователи споменават за щети на стойност към 100 милиона рубли, но сумата явно не е окончателна.

Забавно звучи препоръката, дадена на Панов като кандидат за шеф на местното правителство от Виктор Басаргин, бивш негов началник в министерството на регионалното развитие, а днес губернатор на Пермски край. Басаргин писа в своя блог: “Панов има (…) опит в осъществяването на мащабни проекти - подготовката за срещата на АТИС. Всички дейности бяха приключени в срок, и то качествено”.

В центъра на вниманието на слухмейкърите в Русия остава обаче историята със Сердюков. Плъзнали са примерно слухове, че веднага след обиските шефът на военното ведомство заминал с колата при президента Владимир Путин, но не да търси закрила, а да напише молба за уволнение - само ...

Публикувана на 11/15/12 07:43 http://e-vestnik.bg/16131/zadava-li-se-chistka-v-elita-na-rusiya/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване