11/15/12 14:05
(http://www.klassa.bg/)

Израелската армия ще вика запасняци, въздушната операция може да премине в сухопътна

Правителството на Израел е разрешило на ЦАХАЛ – израелските отбранителни сили – да
проведат частична мобилизация на запасняци, предаде АФП. Решението, което сега е в ръцете на военния министър е взето няколко часа, след като ВВС на Израел нанесоха масирани въздушни удари по сектора Газа в сряда. При един от тях бе убит военният лидер на „Хамас“ Ахмед Джабари.
Ликвидирането на Джабари е в рамките на операция „Стълп на отбраната“ , насочен към екстремистки групировки, базирани в Газа. При удара, освен Джабари, са загинали още 5 души, според палестински източници. Израел твърди, че обстрелва само военни обекти.
Израелски медии предполагат, че операцията ще продължи с наземни сили.
Палестинците веднага отговориха на убийството на лидера им , като от Газа към израелска територия са били изстреляни около 130 ракети за по-малко от 24 часа. Част от тях са били прехванати от израелската ПРО „Железен купол“. Една от ракетите обаче е паднала в жилищна сграда , където сред загиналите 3-ма души има и бебе, съобщава в.“Ерусалим пост“.
В четвъртък израелските власти решиха да затворят училищата, намиращи се в 40-километровата зона от границата с Газа. На хората, които живеят на 8 км от граничната бразда е наредено да не напускат домовете си.
Президентът на Египет Мохамед Мурси веднага поиска извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН, което се проведе в сряда през нощта при закрити врати, но не излезе с някакво изявление. Кайро, освен това, отзова посланика си от Израел.
Ройтерс съобщи, че премиерът на Израел Бенямин Нетаняху и президентът Шимон Перес са разговаряли по телефона с американския президент Барак Обама.
Нетаняху е имал телефонен разговор и с шефа на външната политика на ЕС Катрин Аштън.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване