11/15/12 07:40
(http://e-vestnik.bg/)

Ислямисти вербуват все повече хора в Русия

В Москва бяха арестувани шестима предполагаеми ислямски екстремисти и се уточняват данните за групировката, към която принадлежат.

Полицията и Федералната служба за сигурност (ФСС) “разкриха и обезвредиха международната религиозна организация “Партия на ислямското възраждане”, призната за терористична от Върховния съд и забранена в страната, посочва “Росийская газета”.

Източници на “Комсомолская правда” в руското вътрешно министерство поясняват, че става дума за радикалната групировка “Хизб ут Тахрир” - арестуваните се готвели да създадат в Русия “втори праведен халифат”. Властите в цяла Русия и страни от Централна Азия редовно арестуват членове на забранената “Хизб ут Тахрир”, отбелязва пред “Вечерняя Москва” експертът Алексей Малашенко.

Изданията посочват, че при обиски у ислямистите вчера са конфискувани девет ръчни гранати, други оръжия, патрони, екстремистки публикации, пособия за вербуване на агенти, за пропаганда на радикален ислям, както и пари.

“Росийская газета” изтъква, че през август в Москва е арестуван предполагаем участник в друга международна терористична организация - “Ислямско движение на Туркестан”, а същевременно полицията разгромила добре развита система за производство на фалшиви щатски долари и руски рубли. Вътрешното ведомство в Москва не изключва фалшификаторите да подкрепят финансово екстремистите и терористите; “не е тайна, че бандите в Северен Кавказ бяха снабдявани тъкмо с фалшиви пари”, пише вестникът.

“Интересно е, че московските терористи са били екипирани с гранати Ф-1, които се пръсват на над 300 парчета и поразяват всичко живо в радиус от 200 метра”, забелязва “Комсомолская правда”, според който полицията издирва и други членове на групировката.

“Вечерняя Москва” припомня осуетен през 2010 г. заговор на таджикски екстремисти, замисляли да взривят железопътен мост в руската столица, и ликвидирането на престъпна група, вербувала самотни жени, през 2004 г. Рускините се влюбвали в хубавец таджик, изпратен като “стръв” насреща им край някоя джамия, приписвали му апартаментите си и “били готови на всичко за него”.

“Според оперативни служители на ФСС оттогава броят на вербуваните само е нараснал. И то в пъти”, подчертава “Вечерняя Москва”.

Русия има безвизов режим с редица държави, от които покрай гастарбайтерите във федерацията проникват и “идеолози на екстремизма” от радикални ислямски движения. Споразуменията за безвизов режим обаче предвиждат и възможността той да бъде отменен, ако заплашва националната сигурност, заявява пред вестника политологът Семьон Багдасаров.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване