11/15/12 00:37
(http://e-vestnik.bg/)

Меглена Кунева: Бивши ченгета и членове на БКП ме обвиняват в комунизъм

Меглена Кунева. Снимка: e-vestnik

Никога не съм печелила обществена поръчка. Никога съпругът ми не е печелил обществена поръчка. Не е приватизирал гаражи, не е приватизирал банки и по време на моя мандат не сме придобивали никакви апартаменти. Всички доходи отговарят на материалното ни състояние. Така беше и преди 1989 година. Нямаме апартамент, кола или каквото и да било, купено с връзки и привилегии. Смятам, че това е важно уточнение и някои хора се вбесяват от него, казва в интервю пред Явор Дачков лидерът на “Движение България на гражданите Меглена Кунева.

- Как ще се преборите за доверие, след като основното подозрение към вас е, че сте част от политическата класа, причинила разочарованието?

- Аз съм това, което виждате. Плюсът е, че съм била публична личност и всичко, което съм говорила и правила е документирано. По моите собствени критерии, плюсът е, че съм участвала в най-грандиозния проект на България – присъединяването към Европейския съюз. В политиката аз постигнах резултат. Резултат, който може да се проследи от началото до края на случването му. През цялото време се стараех да се знае всичко, което се случва с този проект. Аз рапортувах, докладвах, настоявах, гоних публичност през всичките тези години и няма моя стъпка, която да не е била видима. От отварянето и затварянето на преговорните глави до много тежките реформи през които България мина. Така, че имам познание за страната, и смея да кажа, че то е пълно. Знам какво не й беше наред на нашата икономика. Знам какво се промени и къде все още не сме наред. В същото време си давам сметка, че са прави хората, които ще попитат – щом толкова знаете, защо не оправихте нещата тогава, когато управлявахте?

- Или защо не осъждате онова, в което участвахте?

- Винаги съм била критична, когато се налагаше. Ако се обърнете назад ще видите, че всяко нещо, което пречеше на преговорите и беше свързано с корупция, организирана престъпност, със съдебна власт и с индустриална политика, съм подлагала на атака. И не като втори ешалон. Винаги съм била първа. Това разбира се ми спечели и не малко неприятели. Голяма част от политиците работиха, наистина усърдно в много от секторите и след като си министър наравно с тях никак не е лесно да настояваш те да полагат повече усилия. Говоря и за двете правителства в които съм участвала – на Симеон Сакскобургготски и на тройната коалиция. Например, сегашният министър-председател би трябвало много добре да си спомня, сблъсъците ни по повод неразкритите убийства по времето, когато той беше главен секретар на МВР. Работата ми по време на преговорите ме научи да налагам дисциплина отвътре. Когато, сякаш сте от един отбор, но този отбор има нужда от контрол. Поначало в България се правят най-трудно координация и контрол.

- Подозират ви, че сте човек на някого. Как ще отговорите на едно подобно подозрение, че вече сте в комплот?

- Именно за това коалициите се оказаха много важен въпрос почти година преди изборите. Няма европейска държава в която година преди изборите да се дадат такива ясни отграничения с кого ще правиш и с кого няма да правиш коалиция. В страните, в които има ясно разграничени идеологии това обикновено се знае предварително. Коалициите там се правят само в краен случай, както стана преди време в Германия. Тъкмо защото си даваме сметка, колко чувствителна е тази тема, в „България на гражданите” – и в партията, и в сдружението проведохме много сериозен вътрешен разговор за коалициите. И хората бяха абсолютно единодушни. Те казаха – не искаме да се коалираме нито с ГЕРБ, нито с БСП, нито с ДПС. Това не е мое еднолично ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване