11/15/12 16:47
(http://www.klassa.bg/)

"МКД", Македония: "И слепците виждат, че Вапцаров е македонец"

Велият поет Никола Йонков Вапцаров си останал македонец до смъртта. Застреляли го българските фашисти през юли 1942 г., обявявайки го за държавен враг и терорист. И книжовен слепец би видял, че Вапцаров бил македонец”, коментира македонското електронно издание МКД. „В своята песен „Земя” Вапцаров възпява Македония като родна пръст, а за България, страната, в която живеел, е написал - „тази земя, по която тъпча сега, тази земя, която пролетен вятър пробужда, тази земя – не е моя земя, тази земя, простете, е чужда”.
Днес в Брюксел българският евродепутат Евгени Кирилов организира поетично четене в чест на Вапцаров, който пред европейските парламентаристи е бил представен като български поет. Как ли Кирилов ще обясни стиховете на депутатите от ЕП стиховете във „Земя”, написани в София през 1939 г. – от всяка дума на стихотворението излъчва любов към родината Македония”, коментира МКД и помества част от стихотворението на Вапцаров.

Земя

Тази земя,
по която тъпча сега,
тази земя,
която пролетен вятър пробужда,
тази земя – не е моя земя,
тази земя,
простете, е чужда.
Сутрин тръгвам.
Фабричният път
го задръства
с рубашки
безброя.
Ние сме слети с сърцето,
с умът,
но... земята не чувствам моя.
Над мойта земя
напролет
лъчите
шуртят,
гърмят водопади
от слънце
над мойта
земя.
Ти чувстваш дълбоко
сърцето на земната гръд
и виждаш как с скокове
раснат безбройни цветя.
Над мойта земя
в небето
опира
Пирин.
И мурите в буря
илинденски приказки пеят,
над Охрид лазурът е
толкоз просторен и син,
а още надоле
е светлият бряг на Егея.
Спомням си само.
И ето нахлува кръвта
във сърцето, което
топи се от някаква нежност...
Моя страна! Моя прекрасна страна!...
Поена със кръв
и разлюляна
в метежи.”

„Професор Стефан Влахов Мицов, който постоянно следи и коментира опитите на българската политика да побългари Вапцаров, заяви: Всичко онова, което по безобразен начин се приписва на великия поет, за да се каже, че той не се чувствал като македонец, може да се опровергае с първата негова стихосбирка, публикувана на 17 годишна възраст, в която означи граничните места на родната територия: Пирин, Струма, Преспа, Шар планина, Воден. Цялостното творчество без никакви дилеми представя Вапцаров като поет с македонски произход”, пише МКД.
„Според историци, истинското сатанизиране на Вапцаров започнало след падането на Тодор Живков. Много български автори, които са писали за личността и делото на Вапцаров, твърдели, че поетът не е успял да се изгради като самостоятелна личност и затова той станал слуга на комунизма и македонизма („Третият разстрел”, книга за поета от Марин Георгиев). За да се покаже Вапцаров като жертва на комунизма, има твърдение, че на него влияел един лекар – белогвардеец, който се появил в Банско през 1919 г. и живял в тяхната къща. Той бил агент на Коминтерна. И така тези, които се опитвали да провъзгласят Вапцаров за българин, продавали лъжи, че позициите, които изнасял поетът пред Македонския литературен кръжок „своите мисли за македонското той ги изразявал от позиция на отделен, дистанциран изпълнител на чужда воля”. Такива лъжи днес излива и Кирилов пред европейските депутати”, изтъква македонското издание.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване