11/15/12 16:00
(http://www.klassa.bg/)

Независими депутати плашат с импийчмънт президента Плевнелиев заради Марковска

Независими депутати, които номинираха Венета Марковска за член на Конституционния съд (КС), може да започнат процедура за отстраняването на президента Росен Плевнелиев от поста му. Според тях той е нарушил конституцията с демонстративния бойкот на клетвата, която Марковска трябваше да положи като конституционен съдия.
 В четвъртък, малко след провалената клетва на Марковска и осуетеното и встъпване в длъжност като конституционен съдия, независимият депутат Дарин Матов заяви в парламента пред журналисти, че с акта си президентът не е уважил решението на Народното събрание (НС), с което Марковска бе избрана за член на КС. Заедно с останалите независими депутати, обявили принадлежност към ГЕРБ - Валентин Димитров, Димитър Чукарски, Марио Тагарински и Тодор Великов, Матов обяви, че ще започнат да събират 48 подписа за питане до КС дали с оттеглянето си по време на клетвата президентът не е нарушил Закона за КС. На церемонията по заклеването не присъства и председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лазар Груев, който също е упоменат в закона.
Ако "независимата" група събере нужните подписи, може да се стигне до искане за импийчмънт на държавния глава девет месеца след встъпването му в длъжност.



Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване