11/15/12 07:40
(http://e-vestnik.bg/)

Новата първа дама на Китай: народна певица, която може да промени политическия живот

Рисунка: доминиканюз

Има една известна личност, която не участва в продължаващия и тази седмица съдбоносен 18-и конгрес на Китайската комунистическата партия, и това е бъдещата първа дама на страната.

Славата на Пън Лиюан, позната на стотици милиони китайци благодарение на кариерата си на изпълнителка на народни песни, дълго време засенчваше тази на нейния съпруг, следващия президент на Китай Си Цзинпин. Затова може би поп звездата гледаше да стои далеч от светлините на прожекторите.

49-годишната Пън, която е цивилен член на музикалната трупа на армията и се занимава с благотворителност, не е типичната китайска първа дама, както може да се убеди всеки, който е видял изпълнението й в специалното телевизионно предаване по случай китайската Нова година. Това е едно от най-гледаните телевизионни предавания в света.

“Ако това беше на Запад, щяхме да кажем, че (Пън) има перфектните качества, за да бъде съпруга на лидер: красота, сценично присъствие, популярност”, каза за “Вашингтон пост” интелектуалец от партията. “Но не така стоят нещата в Китай.”

И ако пиарите на Запад щяха да горят от нетърпение да представят госпожица Пън на световната сцена, в Китай нейната слава поставя партийното ръководство пред трудната задача да реши как точно да използва нейните талант и слава, без тя самата да придобива по-голямо обществено влияние, отколкото е изгодно за китайския политически елит.

Докато през уикенда китайските лидери работеха при закрити врата, уточнявайки последните детайли около предаването на властта на новото поколение (очаква се това да стане официално тази седмица и в четвъртък Си Цзинпин да бъде обявен за новия президент на републиката), международната общност бързо забеляза, че сред китайския политически елит има само няколко жени. Лю Яндун е единствената жена, член на сегашното Политбюро, но не е член на могъщия Постоянен комитет.

Някои предположиха, че Пън, която бе назначена за посланик на добра воля на ООН към Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулозата и маларията, и която тази година взе участие, заедно с основателя на “Майкрософт” Бил Гейтс, в кампания против тютюнопушенето, може би ще е жената, която ще промени тази традиция.

Лин Чунпин, преподавателят по международни отношения в университета в тайванския университет Тамкан, заяви пред тайванския новинарски канал Фокус, че за Си е предимство пред досегашните лидери да има “умна и красива” жена до себе си. Лин каза, че тя е “генерал-майор от Китайската народоосвободителна армия и певица, която с появата си на международната сцена ще засенчи досегашните си колеги”.

Пън определено вече е готова да хвали съпруга си, разказвайки необичайно откровено за връзката им: “Когато се срещнахме за пръв път, сърцето ми подсказа, че той е идеалният съпруг от мечтите ми - прям, честен и разумен”, каза тя през февруари за People.com.

Въпреки това, ако Пън наистина се опита да промени ролята на първата дама, няма да й е лесно.

След ексцесиите от ерата на Мао Цзедун, когато Великият кормчия започна Културната революция (1966-76), погубила милиони и оставила още незараснали рани, комунистическата партия винаги се е стремяла да се дистанцира от култа към личността. Ето защо на политическата сцена излизаха солидни, леко скучновати технократи и винаги се наблягаше на единството на партията.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване