11/15/12 13:18
(http://www.klassa.bg/)

Откриха нов рисков ген за Алцхаймер

Два международни научни екипа са идентифицирали рядка мутация на ген, свързан с възпаление, което значително увеличава риска от най-разпространената форма на Алцхаймер, съобщава Ройтерс.
Откритието хвърля нова светлина върху причините за тази мозъчна болест, при която човек губи спомените си, своята независимост и накрая живота си.
Резултатите от откритието са публикувани в New England Journal of Medicine.
В две независими проучвания екипите на частната компания deCode Genetics и на Джон Харди от Лондонския университетски колеж откриват, че хората с мутация на гена TREM2 са четири пъти по предразположени да се разболеят от Алцхаймер, отколкото тези, които нямат този ген. Нивото на риска е сравнимо с ApoE4 – най-известната генетична причина да се развие болестта при възрастни. Мутацията на новия ген е 10 пъти по-рядко срещана от
ApoE4, който е идентифициран в около 40% от хората с късен Алцхаймер.
От това заболяване в момента страдат 5 милиона американци и всяка година в САЩ се хвърлят над 170 милиарда долара за терапията им.
Досега усилията на учените бяха съсредоточени върху отстраняване на протеина, наречен бета амилоид, който се натрупва в мозъка на болните. Но повечето лекарства, разработени за да се махне той, не дават големи подобрения при умерените форми на деменция. Новото откритие ще насочи учените към ролята на възпалителния процес за търсене на лечение на болестта.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване