11/15/12 17:47
(http://radiomilena.com/)

Строг контрол върху антибиотиците намалява вътреболничните инфекции

Строгият контрол и разумното приемане на антибиотици ще намали вътреболничните инфекции. Това е една от посоките, в които заедно с МБАЛ Бургас работи Националният център по превенция и контрол на вътреболничните инфекции (ВБИ). Другата посока е контролът на инфекциите вътре в самите болници – хигиена на ръцете, скрининг на пациентите и използване на средства за изолация.

 

Това стана ясно на семинар за контрол на вътреболничните инфекции, организиран  от МБАЛ Бургас съвместно с Националния център по превенция и контрол на ВБИ. В него участват лекари и медицински сестри както от МБАЛ Бургас, така и от други болници в региона. Семинарът се организира за първи път в Бургас, като част от стратегията на болницата за намаляване до минимум на рисковете за пациентите й, той ще продължи и утре.  Пилотно в МБАЛ ще се въведат и специални европейски протоколи за регистрация и анализ на вътре болничните инфекции.

 

„Тези инфекции съществуват в абсолютно всяка болница, те трябва да се регистрират, а не да се укриват. Само така пациентите ще получат адекватно лечение. В нашето общество обаче съществува страх за разкриването им, тъй като се смята, че медицинският персонал е виновен за това. Всъщност в цял свят едва 36% от вътреболничните инфекции са предотвратими, останалите не са”, каза в презентацията си доц. д-р Росица Вачева, завеждащ Националния референтен център по ВБИ.  Тя посочи, че българските болници дават нереално ниски данни за количеството ВБИ в тях, което не помага на никого – нито на лекарите, нито на пациентите.

 

Вътреболничните инфекции са причинени от бактерии, вируси, гъбички, а в последно време – от резистентни щамове, т.е. микроорганизми, създали си резистентност към съществуващи препарати за борба с тях. Това се получава заради безконтролния прием на антибиотици. „У нас обикновено пациентът пие антибиотика 3 дни, докато му отминат основните симптоми, след това го спира и хвърля кутийката, а не се е доизлекувал. Така се създават резистентни щамове, които продължават да се развиват в обществото и попадат в болниците”, даде пример доц. Росица Вачева и призова към разумен прием на антибиотици, включително и чрез законодателни промени и строг контрол.

 

Честотата на ВБИ е важен показател за качеството на медицинските услуги. В някои държави (САЩ и Канада) дори има публични бюлетини с броя на ВБИ и имената на болниците. Болница с ниски стойности на ВБИ получава по-добро финансиране, повече договори със застрахователни компании и съответно – повече пациенти. Чрез непрекъснато информиране на обществото тези държави се стремят да държат инфекциите на възможно най-ниските нива.

В Европа засега няма практика за такава информираност.

 

Годишно в Европа има над 4 млн. случая на ВБИ. От тях 37 000 приключват с летален изход за пациентите.  Всички европейски болници харчат общо 334 евро на ден, за справяне с последствията от вътрешно-болнични инфекции, стана ясно още по време на семинара.

 Строг контрол върху антибиотиците намалява вътреболничните инфекции

bookmark Строг контрол върху антибиотиците намалява вътреболничните инфекцииsvejo Строг контрол върху антибиотиците намалява вътреболничните инфекцииgoogle Строг контрол върху антибиотиците намалява вътреболничните инфекцииdelicious Строг контрол върху антибиотиците намалява вътреболничните инфекцииstumbleupon Строг контрол върху антибиотиците намалява вътреболничните инфекцииfacebook Строг контрол върху антибиотиците намалява вътреболничните инфекцииСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване