11/15/12 22:04
(http://e-vestnik.bg/)

Франсоа Оланд - нов стил, нови лозунги, но не и нова политика

Франсоа Оланд. Снимка: от тв екрана

Френският президент се опита снощи да даде тласък на своето управление, борещо се за утвърждаване, като обеща да построи отново силна Франция за едно “ново поколение” и “нов свят”, посочва британският в. “Индипендънт”.

На пресконференция, разглеждана като критична възможност за задаване на нов тон и нова насока след силно критикуваните си първи шест месеца на поста, Франсоа Оланд се опита да излезе от образа на лутащ се и безгрижен “нормален президент” и вместо това да се самоопредели като практичен “отговорен президент”.

В предизборната кампания през пролетта Оланд обеща да бъде разбираем и последователен президент, който носи промяна и справедливост. Сега и десните, и някои представители на левите сили го обвиняват, че посланието му е неразбираемо, а политиката - непоследователна, и че действа твърде бавно на фона на икономическата стагнация и растящата безработица.

Франсоа Оланд, избран преди шест месеца, след като се противопостави на всеобщите строги мерки за икономии в Европа, прие, че са необходими съкращения в държавния сектор, който обхваща над половината френска икономика, отбелязва в. “Гардиън”. На вчерашната пресконференция президентът заяви, че ще ограничи държавните разходи и ще опрости структурата на огромния обществен сектор във Франция.

Той подчерта пред обзетите от песимизъм французи, че страната не е обречена на упадък. Въпреки ниския си рейтинг - около 40 процента, което го прави най-малко харесваният френски президент след половин година управление - Оланд заяви, че не се плаши от рейтингите, нито от медиите, които го ползват “за боксова круша”. Той подчерта, че реформирането на Франция ще отнеме време и каза, че иска за него да съдят по резултатите в края на мандата му, допълва “Гардиън”.

Оланд преживява драматичен спад в популярността през първото полугодие като държавен глава. Той не успява да убеди хората, че социалистическото му правителство е способно на стабилно управление за преодоляване на устойчивата икономическа криза, пише в. “Вашингтон пост”.

Приятелите и поддръжниците на Оланд го призоваха публично да обясни по-ясно как решенията му се вписват в последователен план за оздравяване на френската икономика.

До голяма степен изпадането на Оланд в немилост след изборите отразява простия факт, че европейската дългова криза принуждава Франция и други страни да повишават данъците и да орязват социалните разходи.

Според френски анализатори обаче то се дължи също на склонността на президента да пази опциите си отворени възможно най-дълго преди да вземе решение, което създава впечатление, че няма ясни виждания, отбелязва вестникът.

Пред около 400 журналисти в Елисейския дворец и в присъствието на почти всички министри, държавният глава се опита да защити насоката, която определи на правителството, посочва в. “Фигаро”. Президентът понася непопулярността си. Не подготвям съдбата на следващите избори, а съдбата на следващото поколение.

Единственото, което е от значение, е не какво е общественото мнение днес, а състоянието, в което ще е Франция след пет години. Днес аз съм отговорен, напълно отговорен президент, който носи отговорност за всичко, но не решава всичко, цитира го френският всекидневник.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване