11/15/12 07:39
(http://e-vestnik.bg/)

Харизматичен лидер ще спасява сирийския бунт

Ройтерс

Месец след избухването на продемократичните протести в Сирия шейх Муаз ал Хатиб произнесе в Дамаск реч, която наелектризира множеството от опечалени, събрали се да почетат сунитски демонстранти, застреляни от алауитските сили за сигурност на президента Башар Асад.

Обикновените алауити заявиха, че човекът, избран в неделя до обедини разединената сирийска опозиция, не бива да бъде обвиняван за страданията на Сирия - послание, на което западните лидери се надяват той да може да разчита на фона на все по-радикалния уклон на оглавения от сунити въоръжен бунт.

“Издигаме глас за свобода за всеки човек в тази страна, за всеки сунит, всеки алауит и за всеки исмаилит и християнин от арабския или великия кюрдски народ”, заяви той в компанията на опитния икономист алауит Ареф Далила и на водещия сирийски писател Мишел Кило, който е християнин.

Думите му стигнаха право в целта. “Една ръка! Сирийският народ е едно!”, скандираше тълпата в сунитското северно предградие на Дамаск - Дума, където Ал Хатиб се открояваше със западния си костюм сред останалите духовници, които бяха в традиционни одежди.

Умереният ислямистки проповедник Ал Хатиб на няколко пъти попадна в затвора след речта си, дала тон на преобладаващо сунитските протести преди репресиите на Асад да разпалят верското напрежение.

Повече от година и половина по-късно над 38 000 са убити при сухопътни нападения и въздушен обстрел на предимно сунитски райони от правителствените сили, а Ал Хатиб се нареди сред многото видни сирийски опозиционери, принудени да бягат.

Сега сунитските джихадисти са опасна бойна сила, а Сирия е близо до повсеместна верска война, способна да дестабилизира Ирак, Израел, Йордания, Ливан и Турция.

“Ал Хатиб е енергичен, напредничав ислямист, популярен в Дамаск и цяла Сирия. Той не е войнствен джихадист и може да изиграе важна роля за възпиране на екстремистките групировки”, казва Мазен Ади, виден правозащитник и политик, работил с Ал Хатиб преди бунта.

Точно преди срещата на опозицията в Катар, на която беше избран, Хатиб разпространи открито писмо до сирийския народ, в което заяви, че целта на бунта трябва да остане свалянето на “фашистката система” на Асад, наред с работата за включване на повече малцинства във въстанието и ограничаване на кръвопролитията.

Участниците в срещата в Доха, замислена да помогне на опозицията да получи международно признание и подкрепа, го избраха единодушно, но сега пред Ал Хатиб стои много по-тежката задача да обедини бунтовниците, които се отнасят с резерви към изгнаниците и се влияят все по-силно от радикални елементи, свързани със сунитското движение Ал Каида.

Предпазливо посрещане от страна на бунтовниците

Фирас Филфилех, говорител на бунтовническото подразделение “Анхаб ал Алах” в провинция Идлиб, казва, че избирането на Ал Хатиб може да помогне да се попречи на бунтовниците да се присъединят към по-радикални групировки като свързаната с Ал Каида групировка “Фронт ан Нусра”, като събира подкрепа за бунта.

“Като бунтовници за нас е важно в крайна сметка какво се случва на място. Ал Хатиб е уважаван умерен (ислямист), а ние подкрепяме всеки, който работи в интерес на бунта. Той обаче трябва да внимава да не промени позициите си като други опозиционни фигури”, каза Филфилех по телефона от Идлиб.

Писмото на Ал Хатиб, което на практика се явява манифест, следва предпазлив подход по най-деликатните аспекти на бунта.

По повод засилващата се употреба на сила и съобщенията за жестокости, вършени от бунтовници, Ал Хатиб отбеляза, че те не бива да се сравняват с варварството през 42-годишното управление на Асад и баща му.

“Длъжни сме да действаме мирно и справедливо, но (…) не можем да се отдадем на Платонов идеализъм и да съдим онези, които рискуват живота си, борейки се с един варварски поход”.

Той разкритикува диаметралното противопоставяне между ислямистки и светски опозиционни фигури, но отбеляза, ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване