11/16/12 18:01
(http://www.klassa.bg/)

БНТ и Столична община почитат жертвите на пътнотранспортни произшествия Кампанията „Спри, детето запази!” продължава


Стотици деца стават жертва на пътнотранспортни произшествия всяка година, всеки ден, всеки час. Статистиката показва, че всяка учебна година две класни стаи остават празни. Само за 2011г. децата пострадали на пътя са 1103.
На 18-ти ноември е Световният ден за възпоменание на всички жертви от пътнотранспортни произшествия.
Преди 2 месеца БНТ и Столична община стартираха националната кампания „Спри, детето запази!”. Нейният апел бе да бъдем толерантни на пътя, на пешеходните пътеки да спрем и предимство да дадем. Основната задача на кампанията е да повиши информираността за правилата за пресичане на определените за това места – пешеходните пътеки, спазването на Закона за движение по пътищата и спирането на моторните превозни средства на пешеходните пътеки.
Националната медия и Столична община призоваха както водачите на моторните превозни средства, така и пешеходците за взаимна толерантност на пътя. За да се подпомогне този процес в градовете на страната бяха поставени знаци с логото на кампанията, а стотици пешеходни пътеки бяха освежени.
В световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия Българска национална телевизия, Столична община и Съвета по безопасност на движението на децата в София, организират събитие, чиято цел е да напомни на водачите на моторни превозни средства, че Човешкият живот е безценен и трябва да го опазим.
В неделя от 11:00ч. в храм „Св. Климент Охридски” в ж.к. Люлин ще бъде отслужена заупокойна молива за жертвите на пътнотранспортни произшествия. След нея в 12:00 ч. децата от детския център „Весел столичен светофар” и ученици от столични училища ще се отправят в четирите посоки на града – изток, запад, север, юг, за да раздадат на шофьорите специални листовки с препоръки за безопасно шофиране. Такива гражданите ще видят и залепени във всяко превозно средство от Столичния градски транспорт, както и във всички автобуси, заминаващи от Централна автогара София. Служителите на Градска мобилност ще раздават информационните брошури и на всеки шофьор паркирал своето МСП в синята и зелена зона в София.
По случай Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия Българска националната телевизия и Столична община монтираха още табели със специално светлоотразително фолио с логото на кампанията „Спри, детето запази” на оживени кръстовища в Столицата.
Кампанията „Спри, детето запази!” остава отворена. Грижата за пешеходците, взаимната толерантност на пътя и спазването на закона са нещо, което трябва да се превърне в култура на движение за всички нас.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване