11/16/12 08:10
(http://www.klassa.bg/)

Повече от 200 000 българи страдат от хранителни разстройства

В столицата отвори врати първият у нас Център за лечение на хранителни разстройства, където ще бъдат лекувани сериозни заболявания като анорексия, булимия и други.

По официални данни над 200 000 души у нас страдат от хранителни разстройства, но в действителност броят им е над 400 000. Заболяванията засягат предимно млади хора, а изходът често е фатален.

Зачестяват случаите на анорексия и булимия у нас. Затова новият център за борба с тях е изключително важен - отчетоха днес специалистите. Тези заболявания обикновено са предхождани от силен стрес, след което децата стават неспокойни, подтиснати, а по-късно се появяват и промени в храненето.

Обикновено проблемите започват в тинейджърка възраст и тогава родителите трябва да бъдат особено внимателни.

Д-р Георги Симеонов - специалист интензивно лечение: Когато видят, че има някакви отклонения в храненето, нежелание за хранене или оставане по - дълго в тоалетната, някои деца повръщат без да има защо, трябва да се обърнат към специалист.

Д-р Светлана Бояджиева, психиатър: 80 % от болните оздравяват, при 15 % заболяването става хронично, но за съжаление от 0.5 до 20 % са смъртните случаи.

Сред жертвите на анорексията е и внучката на поета Яворов - Василия, която почина преди 7 месеца от коварната болест на 28 години. Според майка и заболяването е било открито твърде късно.

Явора Стоилова - майка на Василия: Тя не виждаше, органите отказваха, но все пак тя се усмихваше и казваше "Животът е толкова красив. Чак сега разбрах, че тялото е храм на душата, но аз го разруших".

У нас няма клинична пътека за анорексия. Затова много често болните попадат при други специалисти и лечението се забавя. В новия център лекари от различни специалности ще си сътрудничат в борбата с хранителните разстройства, предаде бнт.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване