11/16/12 22:49
(http://e-vestnik.bg/)

Путин обяви ЕС за картел, лъже Меркел, че “Пуси райт” са антисемити

Ангела Меркел и Владимир Путин на Петербургския форум. Снимка: официален сайт

Германският канцлер Ангела Меркел е убедена, че критиката на Европейския съюз към Русия не е деструктивна. Не смятам, че чиято и да било критика трябва да се възприема като деструктивна, каза тя в Москва, където е на посещение. Отворете който и да е германски вестник и прочетете какво пишат - ако всеки път се обиждах, нямаше да се задържа на поста и три дни, отбеляза Меркел.

Меркел посочи, че Германия, както и Евросъюзът, се обезпокоени, че в Русия се приемат закони, които ограничават демокрацията. При нас е прието да се опитваме да формираме обща политика в рамките на ЕС. Ако Германия има определено мнение, ние се съвещаваме по тази тема и съгласуваме изказванията си. Независимо обаче дали мнението е положително или отрицателно, то се изразява, обясни тя. “Руският президент винаги знае кога европейците нямат единно мнение, но ако такова е сформирано, ние го изказваме”, цитира думите й московският в.”Ведомости”.

В отговор обаче Путин каза, че в икономиката подобна схема се нарича “картелен сговор”. “Обърнете внимание какво каза госпожа федералният канцлер. Тя каза, че се съветваме с 26 държави и след това излагаме обща позиция, в икономиката това се нарича “картелен сговор”, а картелът винаги е нещо лошо, трябва да има и лична гледна точка.”

Меркел разкритикува Русия за изпращането в затвора на трите момичета от пънкрок групата “Пуси райът”, посочва ДПА. Подобно поведение би предизвикало възмущение в Германия, но певиците нямаше да се озоват в трудов лагер, каза канцлерът пред участниците в руско-германски форум. Питаме се дали такива действия благоприятстват развитието на руското гражданско общество, добави тя.

В отговор Путин призова Меркел да погледне обективно на положението. Канцлерът говори за момичетата, които са в затвора заради изпълнението си в църквата. А знае ли тя, че едно от тях окачи чучело на евреин и заяви, че Москва трябва да бъде избавена от тях? Ние с Вас не можем да поддържаме антисемитска позиция. Ще ви помоля да имате това предвид. Проблемът трябва да се разглежда от всички страни, допълни президентът, обръщайки се към канцлера.

Всъщност, става дума за акция от 6 септември 2008г., проведена в Деня на Москва от арт-групата “Война”, в която тогава членуваше осъдената тази година Надежда Толоконникова. Участници във “В памет на декабристите” коментираха тази вечер, че мнозина в Русия вече изобщо не си спомнят за тази акция, а Путин я е възкресил.

Пърформънсът с “екзекуцията” на петима души (символизиращи хомосексуалните и гастарбайтерите, сред които и хора с еврейски произход) в супермаркет “Ашан” всъщност бе адресиран към кмета Юрий Лужков като подарък за “заслугите му за разпространяване в града на ксенофобия, хомофобия и национализъм”.

Путин каза, че се надява визите между Русия и ЕС да бъдат отменени. Визите са естествен ограничител в нашите отношения и разчитаме този проблем да бъде решен в хода на диалога с Евросъюза със съдействието на Германия, отбеляза той.

Меркел на свой ред заяви, че преходът към безвизов режим ще е дълъг. Меркел и Путин присъстваха на завършването на тридневния форум, организиран от влиятелната организация “Петербургски диалог”. На този форум Путин нарече Меркел “идеален германец”.

По повод изказване на канцлерката, че идеални руснаци и идеални германци няма, и че критиката към някоя от страните е нещо естествено, Путин отвърна: “По повод това, че няма идеален германец, който да бъде абсолютен образец за нас - има такъв германец и това е госпожа федералният канцлер”, предаде ИТАР-ТАСС.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване