11/16/12 22:42
(http://e-vestnik.bg/)

Руските пари остават в Кипър

Франс прес

Сватба в Кипър. Снимка: самру

Обяви за недвижими имоти на кирилица, радио, вестници на руски и и дори руски училища: в курортния град Лимасол (Южен Кипър) е лесно да се отгатне кой е чуждестранен инвеститор номер едно в Кипър.

Окачественият като съмнителен произход на 26 милиарда долара руски средства, депозирани в кипърски банки - цифра, която далеч надхвърля БВП на острова от 17 милиарда долара, рискува да създаде проблем на острова, намиращ се в пълна рецесия.

Според доклад на германското разузнаване, цитиран миналата седмица от сп.”Шпигел”, спасителен план на ЕС крие риск да послужи за гарантиране на средствата на руската мафия, което поставя дилема пред европейските министри на финансите.

Но Кипър няма опасения: със или без европейски спасителен план, руските пари, идващи чрез държавата или частни инвестиции, изглежда се готвят да останат.

Руските купувачи имат тежест в местната икономика, специално в областта на луксозните недвижими имоти.

“В отрязъка от 500 000 евро до два милиона евро пазарът е съставен основно от руски и европейски купувачи”, посочва за АФП Петер Христофи от агенция за недвижими имоти Андонис Лоизу.

“Най-скъпите имоти на пазара - жилища за над два милиона евро, привличат купувачи от Русия и други страни от Общността на независимите държави”, уточнява той.

Много руснаци се установяват дългосрочно, придобиват кипърско гражданство и съдействат в голяма степен за икономическата дейност на острова.

“Аз наистина се влюбих в това място”, казва Карина Лунева, която е дошла да работи и учи в Кипър, където си е купила къща преди седем години.

Тя не престава да хвали “прекрасния климат, дружелюбното население, приятната околна среда и ниското ниво на престъпност” на острова и не възнамерява да се върне в Русия.

Около 50 000 руснаци живеят в Кипър или 5 процента от цялото население. По-малка общност се намира в северната част на острова, окупирана от Турция.

Тези, които подават молба за получаване на кипърско гражданство, са “рускини, които се омъжват за кипърци и най-богатите руснаци”, казва Лунева.

Придобиването на собственост за над 300 000 евро гарантира получаване на разрешително за постоянно пребиваване в Кипър.

Андреас Теофанус, икономист в унивеситета в Никозия, казва, че не е особено обзпокоен от въздействието на информациите, публикувани от сп.”Шпигел”.

“Ние имаме всички разпоредби и законовата рамка”, която е необходима, за да ни гарантира, че руските инвестиции в Кипър са читави - предпазни мерки, чиято ефикасност обаче се оспорва в средите не европейските кръгове.

Теофанус постави акцент върху “културните връзки” между Русия и Кипър, които освен ниското данъчно облагане за фирмите (10 процента), стимулират руснаците да влагат парите си в Кипър.

Голямото мнозинство от кипърските гърци са православни християни като руснаците и много ръководните политически представители, като се започне от кипърския президент, комуниста Димитрис Христофиас, са завършили в Москва.

Русия предостави на средиземноморския остров заем от 2,5 милиарда евро миналата година. И макар Москва да не е отговорила ясно на искането на Никозия, която отправи молба за още 5 милиарда евро през август, сп.”Шпигел” подчерта, че Русия има интерес да подкрепи острова, за да защити своите инвестиции.

Руските преки инвестиции в Кипър, които се увеличават, достигнаха 1,5 милиарда евро през 2011 г., според данни, предоставени на АФП от централната банка. И това развитие не възнамерява да спре.

Според кипърския вестник “Алития” островът преговаря сега за заем от един милиард евро от руски банки, за да завърши успешно сонаджите за петрол и природен газ.

БТА

Публикувана на 11/16/12 22:42 http://e-vestnik.bg/16159/ruskite-pari-ostavat-v-kipar/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване